Wet internationale sanctiemaatregelen

Reactie

Naam J.C. van der Knijff
Plaats Hoevelaken
Datum 20 juni 2024

Vraag1

Wilt u reageren op het wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten en/of door een document te uploaden.
Hoe oprecht ze ook bedoeld zijn, in de praktijk blijken sancties tandenloze tijgers. Ze kunnen soms wel naar uitpakken en pijn doen, maar leiden niet tot verandering van beleid van de gesanctioneerde. Integendeel: er wordt trots mee losgemaakt waarmee de gesanctioneerde de hakken in het zand zet.
Wat ook nadelig werkt is dat door het wegvallen van contacten met de vrije wereld, ook de culturele beïnvloeding voor een groot deel weg valt. Natuurlijk wil je als land/EU laten weten dat je het ergens niet mee eens bent. Dat kan via stille diplomatie en eventueel met een openbare verklaring van afkeuring. Maar maximeer vervolgens de contacten in plaats van ze te minimaliseren. Uiteindelijk is iedere afgewongen verandering niet duurzaam, maar alleen die welke uit de mensen zelf voort komt.
Daarnaast bieden santies gelegenheid om zich door ontduiking en sluiproutes gigantisch te verrijken voor wie het niet zo nauw neemt en worden "gehoorzamen" gedupeerd door het wegvallen van hun handel.
Ik zou wel sancties kunnen verdedigen als ze een reactie zijn op ons toegebrachte schade. Al hoewel nog steeds niet effectief, zijn sancties dan beter dan niets doen. We zijn tenslotte wel goed, maar niet gek.