Maatregelen voor selectieve woningtoewijzing op basis van screening
Reactie
Naam
|
gemeente Gouda (j de Heer)
|
Plaats
|
Gouda
|
Datum
|
18 december 2014
|
Vraag1
Hoe toepasbaar en uitvoerbaar is dit voorstel in uw gemeente?
Het is veel extra werk voor gemeenten (opstellen/aanpassen huisvestingsverordening, beoordelen politiegegevens, verstrekken woonverklaring of stellen voorschriften). Daaraan zullen gemeenten alleen beginnen als er echt hele grote problemen zijn.
Gemeenten die al een huisvestingsverordening hebben, hebben iha ook een objectieve rangorde voor woningtoewijzing vastgelegd. Daardoor is er al minder gevaar dat dezelfde soort (criminele of overlastgevende) mensen bij elkaar gaan wonen.
Vraag2
Hoe effectief is dit voorstel volgens u om woonoverlast en criminaliteit tegen te gaan in gebieden waar de leefbaarheid ernstig onder druk staat?
Ik vind de keuze die gemeente vooraf moet maken m.b.t. óf een VOG óf politiegegevens niet goed werkbaar. Lijkt me dat overlast- buurten en criminele- buurten niet strak gescheiden zijn. Overlast zal ook toenemen door scheiding wonen en zorg, waardoor oa psychiatrisch patienten langer thuis blijven wonen.
Vraag3
Welke verbetersuggesties heeft u voor dit voorstel?
e.e.a. is nu gekoppeld aan de huisvestingsverordening. Maar een huisvestingsverordening mag alleen opgesteld worden als schaarste aan goedkope woonruimte is aangetoond. Gemeenten die geen schaarste hebben, moeten ivm wbmgp ook een huisvestingsverordening kunnen opstellen. Lijkt me dat art. 2 van de Huisvestingswet daartoe aangevuld moet worden.