Wijziging Besluit SDE
Reactie
Naam
|
DONG Energy (De heer JWD Vis)
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
9 mei 2014
|
Vraag1
Wilt u reageren op de wijzigingen in het Besluit SDE en/of de toelichting, dan kunt u dat hier doen.
DONG Energy maakt graag gebruik van de mogelijkheid om te reageren op de concept-wijziging van het Besluit SDE. Daarbij richten we ons uitsluitend op de onderdelen van het Besluit die relevant zijn voor windenergie op zee. DONG Energy is internationaal marktleider in de windenergie op zee en het bouwen van 6500 MW wind op zee in 2020 is één van de strategische doelen van het bedrijf.
DONG Energy heeft bijgedragen aan de zienswijze van branche-organisatie NWEA en we ondersteunen die van harte. In aanvulling daarop gaan we in deze zienswijze nader in op de internationale context en de ervaringen die er in het buitenland zijn opgedaan met windenergie op zee.
Nederland heeft in het Energieakkoord een stevige ambitie neergelegd voor windenergie op zee. De 4450 MW windenergie op zee die in 2023 gerealiseerd moet worden kan een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van duurzame energie in Nederland. De Nederlandse Noordzee is uitstekend geschikt voor windenergie op zee met goede wind- en bodemcondities. Nederland kan bij deze ontwikkeling profiteren van de ervaringen met wind op zee die afgelopen jaren in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Duitsland zijn opgedaan.
In dit document gaan we in op een aantal punten die in onze ogen van groot belang zijn:
A. Internationale context wind op zee
B. Best practice’ regelgeving uit het buitenland:
- Flexibiliteit rond de opleveringsdatum
- Fasering grote projecten
- Optimale technologiekeuze door maximum aan het aantal vollasturen over de totale levensduur / pot MWh per project
- Pre-kwalificatie bij tender en voorwaarden aan voortgang van projecten
De AMvB is niet voor alle onderwerpen die aan bod komen de (enige) plek om deze punten te adresseren, maar het lijkt ons van belang de bredere context te schetsen en waar mogelijk ook bij te dragen aan de verdere uitwerking van de regelgeving.
Bijlage