regulering smaakjes e-sigaret

Reactie

Naam iVaper.nl (Overweging smaakverbod M.J. Boer)
Plaats Waalwijk
Datum 8 januari 2021

Vraag1

Wat vindt u van de concept regelgeving?
Een smaakverbod is in mijn ogen onbegrijpelijk. In plaats van het beter reguleren en wellicht ontmoedigen van het algemene gebruik kan ik nog iets bij voorstellen, maar dit plan zal zijn doel missen. Mijn klanten zijn gebaat bij juist alle smaken behalve de tabak. Het niet worden herinnerd aan deze tabaksmaak heeft veel mensen geholpen bij het overstappen van de analoge sigaret naar de e-sigaret. Waar de vapeshops de afgelopen jaren al enorm zijn benadeeld ten opzichte van andere landen zal nu alleen maar nog erger worden. Denk aan het verbod op liquids groter dan 10ml sinds 1 juli 2019, grotere tankjes dan 2ml, het niet meer mogen tonen van afbeeldingen in webshops en nu het plan om de smaakjes te verbieden. Omdat wij dichtbij de Belgische grens zitten, zullen mijn klanten naast het goedkoop tanken nu ook naar onze zuiderburen gaan voor hun liquids (ook in groot formaat). De branche zal hier hard door worden geraakt, en ik vrees voor veel sluitingen en ontslagen als het assortiment drastisch minder zal worden.
Een ander argument dat jongeren veel naar de e-sigaret grijpen is ook iets wat ik niet kan (h)erkennen. Dit middel is gemaakt voor mensen die willen overstappen van een kankerverwekkende gewoonte naar een veel minder slecht alternatief (hierbij refereer ik aan talloze wetenschappelijke studies). In plaats van het stimuleren van dit alternatief is er een oorlog gaande om het product binnen een paar jaar te laten verdwijnen. Zou het niet beter zijn om het traditionele roken nog meer te ontmoedigen? Het aantal startende rokers onder jeugd en jong-volwassenen lijkt me een serieuzer probleem dan het verbieden van smaakjes.
Ik kan alleen maar vragen om dit plan nog eens te overwegen en af te vragen of deze maatregel zal leiden tot het gewenste resultaat. Tevens maak ik mij zorgen over de alternatieven die mensen bedenken als hun liquids niet meer verkocht mogen worden. Denk hierbij aan een zwarte markt via sociale media, het eenvoudig kunnen bestellen bij onze buurlanden (Belgie, Duitsland, Engeland), of dat mensen zelf gaan rommelen en het zelf proberen te maken met alle risico's vandien. Ik hou mijn hart vast als dit plan doorgang zal vinden.