regulering smaakjes e-sigaret

Reactie

Naam Anoniem
Plaats MUNEIN
Datum 13 januari 2021

Vraag1

Wat vindt u van de concept regelgeving?
Mijn eerste reactie is: spijtig. Ik hield pas op met roken toen ik de e-sigaret ontdekte. Zonder e-sigaret was ik beslist niet gestopt; nu kan ik niet eens meer een echte sigaret roken zonder daarvan misselijk te worden. Ik taal er dan ook niet meer naar.

De oorzaak van de in het document genoemde gezondheidsschade ligt m.i. met name in het gebruik van óf de verkeerde stoffen (zoals THC) in de dampvloeistof, óf, waar het vloeistoffen betreft met normalere bestanddelen, in het op de markt brengen van veel te zware batterijen, zoals dat de laatste jaren in zwang is gekomen. Deze zware batterijen produceren namelijk een veel te groot vermogen, zodat er én meer vloeistof verdampt, én die damp bovendien carcinogene bestanddelen bevat die bij een lichtere batterij niet voorkomen (mijn persoonlijke ervaring met deze nieuwere batterijen is dat ik er in enkele trekjes al misselijk van word).

De fabrikant werpt tegen dat de zware batterij gereguleerd kan worden; dit is echter niet waar. De afgave van energie blijft gelijk, ongeacht het gekozen voltage of amperage. Hier wordt in het consultatiedocument echter niet van gesproken. Laat het RIVM het verschil tussen damp van een batterij als een matig (3,8 V) ingestelde 'Vision Spinner 2' en een Eleaf MOD analyseren, en het zal duidelijk worden dat in het document een wezenlijk aspect over het hoofd is gezien.

Het streven lijkt te zijn om een rookvrije generatie uit de grond te stampen. Dat mag natuurlijk. Het lijkt mij echter dat voor de verstokte roker (die bovendien heus oud en wijs genoeg is) er toch minstens de mogelijkheid mag blijven bestaan om zijn eigen vloeistofmix samen te stellen van de door hem geprefereerde tabak- en mentholsmaken; en, vooruit: koffie. Daarmee valt namelijk een uitstekend smakende namaaksigaret samen te stellen, die de sigaret volledig vervangt zonder de problemen daarvan, zoals kortademigheid en vergifitiging van het gestel. Laten we in hemelsnaam niet het kind met het badwater weggooien. Het is al mooi genoeg (al ontgaat mij de zin ervan) dat er niet eens meer plaatjes getoond mogen worden bij de producten in de webwinkels.