Wetgeving sociale veiligheid op school
Reactie
Naam
|
T.J. Bovenstee
|
Plaats
|
Bavel
|
Datum
|
1 april 2014
|
Vraag1
Denkt u dat door de voorgenomen maatregelen de sociale veiligheid op scholen verbetert?
Nee, en wij spreken uit ervaring. Ondanks papieren tijger van een pestprotocol is pestproblematiek in de doofpot beland. Ernstige psychische klachten van onze dochter en overplaatsing naar een andere school. Het gaat echt om het oprecht handelen van scholen en schoolbesturen en het oppakken van de verantwoordelijkheid voor het welbevinden van leerlingen op hun school. Bij ongewenst gedrag en pestgedrag is adequaat optreden en communicatie richting ouders van wezenlijk belang.
Vraag2
Wat vindt u van het voorstel dat scholen verplicht een erkend anti-pestprogramma (dat voldoet aan wettelijk vastgelegde criteria) moeten gebruiken?
Wel of geen erkend anti-pestprogramma. Het gaat uiteindelijk om normen en waarden welke scholen en schoolbesturen als maatstaf hanteren en om duidelijkheid en stelling nemen op het moment dat deze normen en waarden worden overschreden.
De kanjer methode is in elk geval wat ons betreft zeker geen veilige anti-pestmethode. Deze stigmatiseert, zowel het kind met pestgedrag als ook het gepeste kind. Hier hebben beiden geen baat bij. Neem de verantwoordelijkheid als school en deel deze verantwoordelijkheid met de opvoeders. Want uiteindelijk is niemand gebaat bij het te lang voortduren van pestproblematiek, het gepeste kind niet maar ook het kind met pestgedrag niet.
Vraag3
Ziet u alternatieven voor het verplichten van een erkend anti-pestprogramma, waarmee hetzelfde doel bereikt wordt?
Ja, bij wet strafbaar stellen van scholen / schoolbesturen welke pestgedrag niet adequaat aanpakken. Uiteraard met dossiervorming en kaders. In onze situatie is veel te lang gepraat over het gepest worden van onze zoon, zijn er toezeggingen gedaan, maar is even vergeten om ouders van het kind met pestgedrag bij deze problematiek te betrekken en zijn zaken ook in de doofpot gestopt. School kiest voor reputatie boven welbevinden van onze dochter.
Kortom: wettelijke basis voor ouders en kinderen om scholen / schoolbesturen aan te spreken. Nu is het allemaal te vrijblijvend en worden uit de hand gelopen pestgebeurtenissen als leermomenten gezien. Herstelrecht na een uit de hand gelopen situatie zou een mooie oplossing kunnen zijn, onder begeleiding van een professional vanuit het ministerie onderwijs bijvoorbeeld.