Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst
Reactie
Naam
|
ir. J. van der Heijden
|
Plaats
|
Aagtekerke
|
Datum
|
30 november 2023
|
Vraag1
Zijn de in de regeling opgenomen groepen en de randvoorwaarden duidelijk geformuleerd?
Voor verhuur van één woning door een particulier, bij voorbeeld als “pensioenvoorziening” of noodzakelijk aanvullend inkomen, zou de verplichting tot verhuren voor onbepaalde tijd niet moeten gelden.
In deze situatie is namelijk geen sprake van een min of meer anonieme huurverhouding, zoals bij verhuur van meerdere woningen door een woningbouwvereniging, stichting, beleggingsfonds of grote commerciële verhuurder. De relatie tussen verhuurder en huurder is meer direct.
Het gaat dus om de groep ‘verhuurders van bijvoorbeeld ooit de eigen woning’ voor wie de verantwoordelijkheid voor verhuur niet vergelijkbaar is met een orgaan zoals een woningbouwvereniging. Huurder weet dat ook en snapt de speciale situatie. Deze groep van verhuurders vraagt vaak ook helemaal niet de hoogste prijs voor de huur. Van de huurder mag niet worden verwacht dat die zijn bewoning zomaar gaat opgeven zonder wettelijk kader.
Deze groep van verhuurders moet uitzicht krijgen op beëindiging van de verhuurtermijn en mag daar nooit voor onbepaalde tijd aan vastzitten omdat het om een persoonlijke verhuur gaat en niet om een bedrijf of instelling. Bijvoorbeeld zou voor deze gevallen een opzegtermijn van 2 jaar mogelijk moeten zijn.
Eenmaal verhuurt voor onbepaalde tijd is die last te hoog voor een particulier.