Aankondigingen over uw buurt

Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.

Dienstverlening

Zoals belastingen, uitkeringen en subsidies.

Beleid & regelgeving

Officiële publicaties van de overheid.

Contactgegevens overheden

Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.

Regeling speellimieten en speelgedrag

Consultatie gesloten Economie

In het kort

Sinds in oktober 2021 de eerste vergunningen voor het aanbieden van kansspelen op afstand zijn verleend, is aan het licht gekomen dat er spelers zijn die bij de deelname aan deze kansspelen in korte tijd veel geld hebben verloren. Uit onderzoek bleek al dat het risico op verslaving bij kansspelen op afstand groter is dan bij de zogenoemde landgebonden varianten, maar recent is vastgesteld dat 31% van de spelers die aan kansspelen op afstand deelnemen aan de criteria voor een ‘gematigd- of hoog-risicogokker’ voldoen. Momenteel hebben Nederlanders samen 826.000 actieve accounts bij vergunninghouders van kansspelen op afstand. Het is van belang om hen tegen onmatig gokgedrag en verslavingspreventie te beschermen.

Er zijn drie oorzaken die ten grondslag liggen aan de genoemde problemen ten aanzien waarvan de wijzigingsregeling het beoogde instrument is om die te verhelpen, namelijk (1) de keuzearchitectuur die vergunninghouders aan spelers bieden en de ruimte om voor zeer hoge speellimieten te kiezen, (2) het proces, de informatie, de feedback en de terminologie rond het instellen, wijzigen en bereiken van speellimieten zijn niet eenduidig, en (3) de werking van de speellimieten alsmede het gebrek aan andere maatregelen die de speler ertoe bewegen het speelgedrag tijdens het spelen te matigen, maken dat met de huidige werkwijze onmatige deelname en kansspelverslaving onvoldoende kan worden tegengegaan en dat er aanvullende maatregelen nodig zijn.

Wijziging van regelgeving is noodzakelijk en proportioneel om spelers extra bescherming te bieden bij deelname aan kansspelen op afstand. Deze wijzigingen zullen extra eisen stellen aan de vergunninghouder en hun lasten doen toenemen, maar de extra eisen zijn noodzakelijk om de spelers beter bescherming te bieden en te wijzen op de risico’s van gokken.

Reacties op deze consultatie20 openbaar

Bekijk alle reacties
Zoeken
Uitgebreid zoeken

Terug naar overzicht

Op de hoogte blijven van dit wetsvoorstel?

Abonneer op deze consultatie

Op de hoogte blijven van wetsvoorstellen waar u interesse in heeft?

Abonneer op nieuwe consultaties