Aanwijzen gedragscode Stadswerk
Reactie
Naam
|
GreenLeap Consultancy (S.C. Bauer)
|
Plaats
|
Uithoorn
|
Datum
|
2 april 2025
|
Vraag1
Wilt u reageren op (onderdelen van) de aanwijzing van de gedragscodes soortenbescherming Stadswerk door de Staatssecretaris van LVVN?
De nieuwe Gedragscode levert een overzichtelijk document met uiteenlopende voorbeelden die kunnen bijdragen aan een meer duurzame, toekomstbestendige en biodiversiteit versterkende inrichting van de stedelijke leefomgeving. Als toevoeging biedt GreenLeap Consultancy graag aan om een meer expliciete definitie te hanteren van het relatief nieuwe begrip Natuurinclusief, gelet dat dit concept een vertaalslag vormt tussen de vakgebieden ecologie en milieufilosofie. De doorwerking van dit gedachtekader is nog onderhevig aan een doorlopende begripsvorming, welke niet dient te worden gebruikt voor al te vrijblijvende, abstracte of generieke invullingen en toepassingsvormen.
~ Natuurinclusief:
Een wijze van stad-, gebouw- en gebiedsontwikkeling waarbij de belangen van meer-dan-menselijke actoren deskundig in kaart worden gebracht en sprake is van directe opname van deze belangen in het ontwerpproces, planvorming en uitvoering van maatregelen. Dit proces is binnen het stedelijk gebied cumulatief aan het werken aan de hand van gidssoorten. ~
Meer algemeen zetelt het begrip Natuurinclusief binnen de governance dimensie en zou het positief effect van natuurinclusief handelen op de instandhoudingsdoelstelling aantoonbaar worden gemaakt via meerjarige monitoring, eventueel door middel van citizen science of AI toepassingen. Tevens dient het natuurinclusief handelen een meerwaarde voor de meer-dan-menselijke belanghebbenden te realiseren en is het dus ook van toepassing op flora & fauna buiten de Rode Lijst soorten. Praktijkvoorbeelden van natuurinclusief handelen dragen naast een effectief beschermingsregime bij aan de lokale bewustwording omtrent ecologische schakels die steden leefbaar houden via ecosysteemdiensten en zo de woonkwaliteit en belevingswaarde van de urbane habitat verhogen.
Gelet op deze eigenschappen past het begrip slechts gedeeltelijk binnen een ecologisch werkprotocol en is het meer geschikt voor een socioecologisch ontwikkelmodel. Het voorstel is om e.e.a. nader uit te werken in een aanvullende paragraaf.
Sander Bauer, adviseur ecologie & metropool
Namens GreenLeap Consultancy