Subsidieregeling STAP-budget

Reactie

Naam Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) (Directeur NPDI G Welter)
Plaats Amsterdam
Datum 23 juli 2019

Vraag1

U kunt reageren op alle onderdelen.
Een goed voornemen en initiatief! Nog een paar suggesties:
1. Zorg ervoor dat zoals ook bij reeds door diverse bedrijven ingevoerde ontwikkelbudgets dat je kunt stapelen. D.w.z. stel ik vind een opleiding die 1.500 euro kost maar de 500 euro kan ik niet opbrengen. Dan zou ik graag een voorschot willen op het tweede jaar dat ik dat eventueel had kunnen aanvragen. Waarom? Voor een groot deel van de doelgroep is ‘betalen voor opleiding’ een stap te ver.
Ik begrijp dat dit budgettair misschien lastig is maar administratief moet dit met moderne software lukken.
2. Het initiatief komt voort uit Leven Lang Leren dat gekoppeld wordt aan de ArbeidsmarktPositie. Deze hangt inderdaad voor een groot deel af van de kennis die iemand heeft. Men praat snel over 'scholing', een maatregel die niet al te effectief blijkt bij een deel van de (oudere) doelgroep. Ook 'cursussen', vaak sec offline en niet blended georganiseerd lijken veelal het doel voorbij te schieten bij een groot deel van de deelnemers.
Mijn pleidooi zou zijn: kijk naar bredere opleidings- en ontwikkelprogramma's en val bij het subsidiabel maken en dus toekennen van subsidies voor bepaalde opleidingen niet alleen terug op klassieke en klassikale leervormen.
3. De ArbeidsmarktPositie en kennis op het gebied van mentaal en fysiek werkvermogen kennen eveneens een sterke correlatie. Ik vrees dat kennis hier sec gericht is op kennis en vaardigheden en competenties. Iets dat noodzakelijk is voor dat deel van de inzetbaarheid.
In hoeverre worden 21 century skills hierin opgenomen? En, vallen kennis over omgaan met werkdruk en stress of het voeren van een goed gesprek met mijn werkgever hierbuiten?
Als blijkt dat 1 op de 6 burn uit klachten ontwikkeld en dat deels aan de arbeidsomstandigheden en deels aan de weerbaarheid en veerkracht toe te schrijven is, waarom neemt men niet ook opleidingen op dat gebied op in de subsidiabele reeks van opleidingen?
Laat ons niet weer de fout maken en deze zaken te medicaliseren. Kennis hierover helpt preventief om werkenden duurzaam inzetbaar te maken.
4. Koppel de mogelijkheid van het verwerven van nieuwe kennis aan het maken van je eigen e-portfolio. Een digitale kluis met niet alleen opslagmogelijkheden voor certificaten etc. maar ook inspiratie, kennis en aanbod voor werkenden die daardoor niet urenlang hoeven te googelen om doeltreffende informatie te vinden.