Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zwolle
Datum 5 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Het gaat slecht met natuur in Nederland. Ik kan dat bijna dagelijks waarnemen. In 1978 ben ik als 18-jarige jongere betrokken geraakt bij natuur en landschapsbeheer. Sindsdien heb ik in onderwijs en later bij een landschapsorganisatie aandacht besteed aan de ontwikkeling van het landschap. We noemden het zure regen, watervervuiling, oprukkende stad, en de tegenstelling tussen biologische landbouw en bio-industrie. Maar altijd was het helder dat de energie die ik hierin instak niet de beoogde natuurverbetering opleverde. Integendeel. Ik zag steeds meer brandnetels en bramen; vervlakking van akkers, verdwijnen van akkerbloemen, vergrassing van bermen, en steeds minder insecten. Ik zag gelukkig ook positieve punten want je wilt toch ook door: de beekjes die weer meanderen.
Maar nu is er stikstofcrisis omdat de samenwerking met de agrarische sector (agrarisch natuurbeheer) niet leidt tot natuurverbetering. De productie en vooral de export moet omhoog. De stikstof druk op landbouwgrond maar juist ook op de omgeving nam steeds meer toe.
Deze crisis biedt de kans om de neergaande spiraal definitief om te keren. Laten we met zijn allen de kans grijpen om het boerenlandschap natuurinclusief te maken. Er zijn voldoende initiatieven om te laten zien dat het kan.
Ik ondersteun daarom het initiatief van het WNF en gebruik graag haar woorden als aanvulling op mijn appel aan de tweede kamer om deze kans te grijpen. Een crisis die leidt tot een goede verandering. Ik reken op jullie!

Er moet meer geïnvesteerd worden in natuurherstel en dat kan alleen als de stikstofuitstoot drastisch omlaag wordt gebracht. De streefwaarde en het maatregelenpakket zoals aangekondigd in het wetsvoorstel zijn niet afdoende om natuur te beschermen. De voorgestelde streefwaarde biedt slechts de helft van de reductie die nodig is. In de helft van de natuurgebieden blijft de stikstofuitstoot tot 2030 te hoog. Voor de soorten en habitats buiten de natuurgebieden zal dit ook gelden. Dit is van belang omdat de helft van de soorten en habitats voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van gebieden die niet als Natura 2000-gebied zijn aangewezen. Het wetsvoorstel moet daarom worden aangepast: er is een reductie nodig van de stikstofuitstoot van 50% in 2030 en deze moet wettelijk worden geborgd. Daarnaast moet er meer inzet komen voor het herstel en de bescherming van de meest kwetsbare soorten en gebieden, want deze staan immers op het punt van verdwijnen. -