Wet stikstofreductie en natuurverbetering
Reactie
Naam
|
drs. ing. E Saanen
|
Plaats
|
Nederweert
|
Datum
|
10 juni 2020
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Een teleurstellend voorstel. Daar waar de wet bedoeld zou moeten zijn voor het beschermen en verbeteren van de biodiversiteit van ons land, lijkt het een vrijblijvende inspanningsverplichting te zijn geworden waarin veel ruimte wordt geboden aan economische activiteiten. Een aantal zaken uit het voorstel die de wenkbrauwen doen fronzen:
1. Het uitgangspunt van de wet zou de bescherming van de natuur moeten zijn. Er worden echter geen harde doelstellingen genoemd. Het kabinet komt niet verder dan: “Nederland wil tussen nu en 2030 de stikstofuitstoot met 26 procent verminderen.”. Dit is wel een hele magere ambitie.
2. Het huidige voorstel is niet meer dan een inspanningsverplichting. Hoe kun je een dergelijk groot probleem oplossen door slechts een inspanningsverplichting aan te gaan? De wet zou gebaseerd moeten zijn op een resultaatverplichting.
3. De minister lijkt geen idee te hebben wat er überhaupt gedaan moet worden om het probleem aan te pakken. Wat moet je waar doen om je doelstellingen te behalen? Hoe kun je zonder gedegen onderzoek bepalen wat je moet doen om je uiteindelijke ambities waar te maken?
4. Hoe kun je er überhaupt enigszins zeker van zijn de doelstellingen te realiseren als je de grootste uitstoter (intensieve veeteelt) op basis van vrijwilligheid wilt uitkopen?
5. Wat gebeurt er met de rechten van de agrariërs die worden uitgekocht? Het lijkt erop dat er ruimte wordt geboden in het voorstel dat die ‘uitgekochte’ rechten door andere agrarische ondernemers kunnen worden overgenomen. In dat geval zou er dus gemeenschapsgeld worden gebruikt voor slechts de verplaatsing van het probleem (van natura 2000 gebieden naar andere gebieden in het land).
Het voorstel straalt op alle fronten uit dat het kabinet natuurbescherming en –verbetering laag op de agenda heeft staan. Het is een voorstel waarin de belangen van de (agrarische) ondernemers en industrie in beschermd zijn. Deze wet is een ‘losse flodder’ en garandeert ons op geen enkele manier dat er van natuurherstel serieus werk zal worden gemaakt.