Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Mts Helmers-Brinke (Jonge boer HHF Helmers)
Plaats Giethoorn
Datum 4 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Allereerst zou het de Minister sieren om een fatsoenlijke reactietermijn te hanteren.
Het wetsvoorstel resulteert naar mijn mening in een opoffering van gezonde en wereldwijze hoogstaande sectoren (o.a. veehouderij) inclusief de bijbehorende werkgelegenheid, dit om zo snel als mogelijk bepaalde wetgeving mogelijk te maken voor andere sectoren (luchtvaart, bouw en industrie). Hierbij wil ik opmerken dat de landbouw voorop loopt met het in kaart hebben van de uitstoot en de daarbij horende vergunningen, daarnaast is het dé sector die veruit de grootste reductie heeft gerealiseerd aangaande stikstof, de overige sectoren hebben het tegenovergestelde van reductie laten zien. Buiten het feit dat de landbouw al veel N reductie heeft verwezenlijkt is de sector niet achterover gaan hangen, integendeel, het Landbouwcollectief heeft zelfs nog enkele mogelijkheden aangereikt die veel effectiever zijn, veel minder kosten en belangrijker nog: gedragen worden door de sectoren!
Het huidige voorstel met daarin de maximalisering van het eiwitpercentage in aangekocht voer gaat wat mij betreft veel te ver. Hiermee tovert de overheid alle melkveehouderijen om tot veredelde staatsbedrijven. Er worden namelijk geen doelen gesteld, er worden middelen opgelegd. Hetgeen de creativiteit van ondernemers volledig buitenspel zet, deze creativiteit is juist essentieel bij het oplossen van een complex probleem als deze. Geef de sector een langetermijn doel (bijvoorbeeld maximaal 15% Ruw eiwit in 2030) en hou als overheid vinger aan de pols wat betreft de vorderingen. Dan kan iedere ondernemer hier zijn plannen voor gaan maken en hierop investeren, dit geld niet alleen voor de primaire landbouwbedrijven, maar zeker ook voor hun toeleveranciers. Het wordt in dat geval samen de schouders eronder, het levert nieuwe banen op en veel know-how die ook in het buitenland verkocht en toegepast kan gaan worden.

Voor mij als jonge boer die vlak voor de bedrijfsovername staat, is het heel belangrijk te weten waar ik aan toe ben. Mijn advies aan de minister: wordt mogelijkmaker! door lange termijn doelen te stellen en te faciliteren in monitoring en opdoen van knowhow. Het landbouwcollectief is hierbij in mijn ogen een essentiele schakel om de samenwerking aan te gaan met de verschillende sectoren. Het huidige wetsvoorstel maakt de kloof tussen overheid en de sectoren alleen maar groter!

Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je zeker verder!