Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam drs. W. de Boer
Plaats Groningen
Datum 7 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
40 jaar sjoemelbeleid gaat met deze stikstofwet gewoon door
Het mest- en ammoniakbeleid in Nederland sinds begin jaren ’80 laat zich (nog sterker dan bij het dieselschandaal) typeren als sjoemelbeleid. Om te voorkomen dat milieubeleid daadwerkelijk effectief zou zijn (en dus echte beperkingen zou opleggen aan de veehouderijsector) is keer op keer doelbewust beleid bedacht en vastgesteld dat niet goed uitvoerbaar, vooral niet controleerbaar en daardoor bij voorbaat niet effectief is. Allerlei schone-schijn-maatregelen en systemen (zoals Minas) zijn ingevoerd om na een aantal jaren te moeten vaststellen dat deze niet of in elk geval volstrekt onvoldoende helpen om de extreem hoge emissies van ammoniak, stikstof en fosfaat door de veehouderijsector in Nederland te beperken. Met als climax de jarenlang door de sector én overheid bejubelde Programma Aanpak Stikstof. Dankzij decennialange inzet en acties van integere, professionele deskundigen en onafhankelijke rechters is het PAS vorig jaar geheel terecht de pas afgesneden. Helaas veel te laat voor het behoud laat staan het herstel van ontzettend veel kwetsbare natuurdoeltypen en –waarden in Nederland.
Ondertussen blijft het kabinet hoog van de toren blazen met nieuw schone-schijn-beleid, zoals een circulaire landbouw (waarbij het circulaire karakter zo ruim is genomen dat zelfs de ongebreidelde invoer van tapioca en andere voedingstoffen uit het verre buitenland als duurzaam wordt gezien alsof al die mineralen later weer terugkeren in het ecosysteem van het gebied van afkomst).
Conclusie: Er is nu eindelijk eens een effectief mest- en ammoniakbeleid (met inbegrip van een fors volumebeleid) nodig waarmee de stikstofemissies binnen pakweg vijf jaar daadwerkelijk zullen worden teruggebracht tot niveaus waarbij de natuur (binnen én buiten de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden) zich volop kan herstellen. In samenhang hiermee zal de (melkrund)veehouderij in Nederland drastisch moeten extensiveren én volledig duurzaam én natuurvriendelijk moeten worden. Dat wil zeggen: na 2025 alleen nog een 100% biologische én natuur-inclusieve veehouderij in Nederland. Dit is toch het minste wat de schepper van deze aarde mag verwachten van partijen als Christenunie en CDA … Of blijft het ook bij deze partijen en het kabinet als het erop aankomt gewoon een houding van ‘Na ons de zonvloed’?

Bijlage