Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam W.J. Bakker
Plaats Munnekezijl
Datum 3 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
L.S.
Stikstof is een complex element met een scala aan bronnen.
Mijn eerste bezwaar tegen dit wetsvoorstel is dan ook dat Stikstof als grote boosdoener wordt gezien terwijl de oplossing vermoedelijk in het beheer van natuurterreinen ligt. De afgelopen 30 jaar is vanuit de landbouw de depositie van NH3 door technische maatregelen met >50% afgenomen en dat heeft niet tot natuurherstel geleid. Het is dan ook niet te verwachten dat een verdere reductie van NH3 de komende 15 jaar wel natuurherstel zal bewerkstelligen . De wet is m.i. een doelloos instrument om de steefwaarden te behalen die op deze wijze niet haalbaar zijn.
Mijn tweede bezwaar is de volgende: Uit de memorie van toelichting op pagina 8, tweede alinea, begrijp ik dat er nieuwe ontwikkelingen mogelijk moeten zijn die Stikstofdepositie veroorzaken . Ik vermoed dat het hier gaat over opkopen van NH3 rechten en weer uitgeven van Stikstofruimte in de vorm van NOx. Dit zou m.i. niet mogelijk moeten zijn. Het inruilen vam NH3 door NOx heeft een toename van CO2 tot gevolg daardoor klimaatverandering bewerkstelligen en veelal ook fijnstof uitstoot tot gevolg. Het zou ook juist zijn als alle bronnen die uitstoot veroorzaken meegerekend worden in deze wet.
Als alternatief om de veehouderij in te krimpen, zou het milieukundig misschien wel zo effectief zijn om een reductie van de Stikstofbindingsbedrijven in ons land na te streven. Dit scheelt een grote hoeveelheid aardgas , uitstoot van CO2, NOx en NH3/NH4 . Deze wet draagt niet bij om Stikstof vervuiling terug te dringen maar leidt door de uitwisseling van NH3 naar NOx tot een grotere milieuvervuiling.
Als derde punt vind ik de timing en het zeer korte tijdsbestek voor deze consultatie, zeker gezien het maatschappelijk belang van deze wet, niet passen. Het zou verstandig kunnen zijn om de gehele Stikstof discussie te schrappen, het denken in enkelvoudige oorzaken los te laten en tot een geïntegreerde aanpak van de problematiek te komen.
Met een vriendelijke groet, W.J. Bakker BBA