Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 8 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Het wetsvoorstel moet worden aangepast: er is een reductie nodig van de stikstofuitstoot van 50% in 2030 en deze moet wettelijk worden geborgd. Daarnaast moet er meer inzet komen voor het herstel en de bescherming van de meest kwetsbare soorten en gebieden, want deze staan immers op het punt van verdwijnen.

De TAPP Coalitie heeft reeds in oktober 2019 een voorstel gestuurd aan de Commissie Remkes en min LNV met een mogelijke oplossing: burgers betalen iets meer voor vlees, dat levert jaarlijks 1,2-1,7 miljard euro op 33-50% van dit bedrag gaat terug naar de landbouwsector om milieuproblemen (zoals stikstof en broeikasgas emissies) aan te pakken en meer zelf aan natuur productie en bescherming te doen. Boeren krijgen extra geld (ca. 600 mln euro per jaar), en hiervan kan 150 miljoen euro per jaar gereserveerd worden voor vrijwillig opkopen van fosfaatrechten (melkvee), pluimveerechten en varkensrechten. CLM heeft doorgerekend dat je zo jaarlijks 1% van alle dierrechten warm kan saneren en dat tegen een prijs van 125% van de gemiddelde marktwaarde van de dierrechtten. Na 10 jaar is dus 10% extra (t.o.v. hudige opkoopregelingen) uit de markt, dus ook 10% van de stikstof emissie van de veehoduerij. Stel je hebt 300 miljoen per jaar beschikbaar dan kan je jaarlijks 2% van de dierrechtenn opkopen etc. Dit kan zowel gaan om hele bedrijven tegelijk (die op de verkeerde plek staan te dicht bij kwetsbare natuur), maar ook om een deel van de dierrechten. Dan kan je het koppelen aan dierenwelzijnsverbeteringen: meer ruimte per dier en de overtollige dieren laten opkopen, en overstappen op beter leven 2 of 3 sterren of biologisch , zodat je meer geld uit de markt krijgt als compensatie voor minder dieren. Succes!

Jeroom Remmers, Directeur TAPP Coalitie , zie tappcoalitie.nl bij eerlijkevleesprijs onze voorstellen.

PS De regerinngsbrief aan de tweede kamer op 22 april (BMH notitie Wopke Hoekstra) heeft onze voorstellen voor een reele beprijzing van vlees overgenomen en laten doorrekenen. Dat levert 1,7 miljard euro op per jaar. De BMH stelt ook voor een deel van dit bedrag te investeren in de landbouw. Dat kan ook gaan over opkoopregelingen.

Bijlage