Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Oost-Souburg
Datum 5 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
De natuur en de volksgezondheid hebben zwaar te leiden onder de hoge stikstofgehaltes die nog altijd en in periodes in extreem hoge mate worden uitgestoten. Het moet anders! En het moet minder!
Onze economische positie moet juist helpen om te investeren om de stikstofgehaltes in stedelijke én landelijke gebieden op korte termijn veel verder te verminderen. Dit wetsvoorstel is te voorzichtig en duurt te lang. Het is tijd voor drastische maatregelen, met sterke afbouw en reductie van stikstof.
Investeer in onze gezondheid en draag goede zorg voor onze natuur. Kinderen en ouderen hebben al zoveel last van fijnstof, stikstof en andere uitlaatgassen uit verkeer, industrie en veeteelt! Chronische ziekten zorgen voor steeds hoger wordende ziektekosten, waardoor ons ziektekostenstelsel uiteindelijk op middellange termijn niet betaalbaar meer zal zijn.
De natuur gaat al tientallen jaren achteruit, wij moeten nu gezamenlijk de juiste stappen zetten om eens een stap vooruit te zetten! Biodiversiteit staat onder druk, het snippergroen beleid heeft gefaald en structurele reducties van broeikasgassen gaan niet of nauwelijks omlaag. We moeten niet een paar procenten dalen, maar tientalen procenten om nu voor onze toekomst en die van de volgende generatie te investeren.
Klaar met polderen, hardere maatregelen nemen, ook als dat (even) zeer gaat doen.
Enkel verbouwen en produceren voor ons eigen land, met een lichte export naar Europese landen. Op een duurzame manier en gebruik makend van recyclen! Zorg voor een integraal (herstel)plan en een gezonde balans tussen economie, (volks)gezondheid en natuur/natuurlijk beheer. Stop met kappen van bomen, maar plant rigoreus en biodivers bij! Verbind de kleine lapjes natuur, zorg voor groen én waterbuffers in stedelijk gebied en plattelandsgebied, stop met de chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw, stimuleer/subsidieer biologische (vee)teelt, investeer op waterenergie, verplicht een grotere investering in groene wijken (speciaal bij nieuwbouw, waarin tegenwoordig slechts enkele bomen en ééntonige soorten aangeplant worden). Beheer onze waterkanten en sloten op een natuurvriendelijke manier.
Durf te kiezen, kies voor jou, voor mij en voor de volgende generatie.
Veel wijsheid en kracht toegewenst.
Tim Roeb
Oost-Souburg