Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Ir G. Nijland
Plaats Dwingeloo
Datum 7 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Zienswijze Wijziging van de Wet natuurbescherming, de Omgevingswet en enkele algemene
maatregelen van bestuur (stikstofreductie en natuurverbetering)

Geeuwenbrug, 9 juni 2020

Als reactie op de uitspraak van de Raad van State inzake de PAS-systematiek en de belasting van Natura-2000 gebieden met stikstof heeft U bovenstaand wetsvoorstel opgesteld.

Mijns inziens voldoet dit wetsvoorstel niet aan de inhoud en de reikwijdte van deze uitspraak.
Als peildatum voor de stikstof belasting geld 2004. Sindsdien is de belasting alleen maar toegenomen terwijl hij reeds het maximaal toelaatbare niveau voor een goede ontwikkeling van de ecosystemen had overschreden.
Volgens de systematiek van de Europese habitat- en vogel-richtlijn had vanaf dat moment geen verhoging van de belasting meer mogen plaatsvinden en had deze zeker niet vergunt mogen worden.
In plaats van alle ten onrechte verleende vergunningen in te trekken en strengere normen vast te stellen gaat U middels de nieuwe wetgeving nieuwe streefwaarden vaststellen die na enige tijd weer gecontroleerd worden. Dit is dweilen met de kraan open.

Wat wel gedaan moet worden, conform de uitspraak, is het drastisch verminderen van het toegestane gebruik van stikstof.
– 1 afzien van de derogatie die gezien de ontstane problematiek geheel ten onrechte is verleend.
– 2 daarboven een reductie van het gebruik van stikstof (kunstmest en overige mest) met 50 kilo per jaar per hectare.
Bij een goede moderne veeteelt hoeft dit de productie geenszins te belemmeren en is dit zeer positief voor de gezondheid van het vee. Netto levert dit een evengoed of beter economisch resultaat zoals blijkt uit praktijkproeven.
– 3 Verbod op de invoer van nuchtere kalveren.
– 4 Beperken van de invoer van soja en andere grondstoffen voor veevoer. Hierdoor zal de veestapel van varkens, kippen en kalveren afnemen. Hoe veel is afhankelijk van de binnenlandse productie van vee voer. Dit is een grote stap in de richting van de zo gewenste kringlooplandbouw!

Met deze maatregelen zal een groot deel van de mestproblemen opgelost worden en zal de belasting van Natura-2000 gebieden eindelijk substantieel verminderen. Daarmee wordt landbouw weer een gewaardeerde sector in plaats van een probleemsector met grote belasting van milieu, volksgezondheid en de natuur.

Met vriendelijke groet, Ir. Guido Nijland, Tolweg 8, 7991TC Dwingeloo
guido.nijland@ad-eco.nl