Wet stikstofreductie en natuurverbetering
Reactie
Naam
|
J.M. Bartels
|
Plaats
|
Kerkwerve
|
Datum
|
3 juni 2020
|
Vraag1
Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Via deze optie wil ik reageren op het geheel.
Allereerst wil ik wijzen op de snelle periode waarin deze zaken moeten geschieden en ook de korte periode waarin het beleid wordt opgesteld. Alleen ( als overheid ) ben je wellicht sneller maar samen kom je verder. In deze maatregelen mis ik vooral de samenspraak met de betreffende sectoren.
Bij elk beleid moet dit gebaseerd zijn op feiten en niet op gevoel. En daar schort het juist aan, er zijn veel aannames gedaan in het Aerius model, deze zijn geijkt door een klein aantal meetpunten. Waar de variabele soms 100% is. Zo mis ik ook de onderbouwing om PAS melders niet te legaliseren en hier terughoudend in te zijn. De minister heeft uitgesproken dat dit zou gaan gebeuren, maar in de praktijk gebeurd niks. De geloofwaardigheid van de minister gaat hier mee achteruit. De pas melders hebben wellicht geen vergunning maar stoten momenteel ook stikstof uit. en deze zijn in de meetpunten wel mee genomen. Mijn vraag is daarom, waarom kunnen deze niet gelegaliseerd worden als ze toch al uitstoten op de meetpunten. Puur het model van Aerius rekent hier niet mee, maar het model is gestoeld op de metingen. Dus als de metingen de basis van het model zijn mag er geen enkel probleem zijn de melders ( die toch al uitstoten ) te legaliseren. Dit is een papieren probleem en zorgt voor veel vraagtekens, zeker nu de minister zich zo afwachtend opsteld.
Daarnaast zijn de KDW op sommige natuurgebieden niet te halen, ook al is nederland leeg. Hoe kan het zijn dat deze doelen gesteld zijn terwijl op voorhand al bekend is dat het niet haalbaar zal zijn om het te halen.
Geen uitwisseling van NH3 naar NOX, het effect op de plant mag dan hetzelfde zijn, maar het bedreigd wel de toekomst van de agrarische sector, die niet het verdienmodel heeft van de industrie. een degelijk stikstofregistratiesysteem staat hiervoor aan de basis.
Elke sector moet naar rato bijdragen aan de reductie zoveel die momenteel ook bijdraagt, dit is echter niet weer te zien in de maatregelen.