Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Workum
Datum 9 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Het wetsvoorstel is niet toereikend om onze natuur, onze biodiversiteit daadwerkelijk voldoende te beschermen. Hiervoor is tenminste een reductie van stikstofuitstoot van 50% nodig in 2030. Het beschermen én herstellen van biodiversiteit is van levensbelang. Het is tevens de basis van onze maatschappij. Zonder deze ecosysteemdiensten kunnen we niet duurzaam landbouw bedrijven en zal ons gehele economie op termijn niet duurzaam zijn. Op dit moment zitten we, na de stikstofcrisis, in de coronacrisis, maar op de loer liggen ook de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis. Wanneer we een structurele aanpak voorstellen laten we dan kiezen voor daadwerkelijke lange termijnoplossingen, die niet alleen juridisch houdbaar zijn, maar ook daadwerkelijk zorg dragen voor deze en volgende generaties. We kunnen niet van de één op de andere dag volledig om, maar we kunnen wel vandaag beginnen. Een transitie van de landbouw is onoverkomelijk. Het wetsvoorstel is een gemiste kans om natuur en landbouw daadwerkelijk te integreren.

Ik pleit voor aanpassing op de volgende punten (waarbij ik me concentreer op de landbouw):

- Leg een reductie van 50% stikstofuitstoot in 2030 wettelijk vast
- Er is een groot risico dat eiwitarm veevoer wordt gecompenseerd door meer kunstmest te gaan gebruiken; dat is dus geen lange termijnoplossing. De meest eenvoudige én duurzame manier om stikstofuitstoot te reduceren in de landbouw is het verminderen van externe inputs: wat er niet inkomt, hoeft er ook niet uit. Zet in op een stevige reductie van kunstmest en krachtvoer. Het kán anders; er zijn vele duurzame boeren die dat al laten zien. Hiermee haal je de oorzaak weg, en bespaar je op de lange termijn op herstelkosten die nu noodzakelijk zijn zoals afplaggen.
- Kies niet voor vrijblijvendheid maar toon leiderschap: dit is wat we gaan doen, het vraagt iets van ons allemaal, maar daarvoor bieden wij als overheid hulp en financiele middelen.
- Zorg dat er voldoende geld, kennis en onafhankelijk advies beschikbaar is om boeren en ketenpartijen te helpen de nodige stappen te kunnen zetten naar de duurzame landbouw waar we met elkaar voor kiezen. Koop bedrijven op en haal daarmee stikstofrechten uit de markt én kies tegelijkertijd voor een levendig platteland, met liever méér in plaats van minder boeren, maar dan wel voor boeren met een extensieve, duurzame bedrijfsvoering.