Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Dra A Lutgerink
Plaats Dwingeloo
Datum 7 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Onbehoorlijk bestuur: Ik vind het in de eerste plaats een slinkse manoeuvre om een nieuwe wet in te voeren als er op de bestaande wetgeving vereist is om eerst stikstof in te leveren alvorens stikstof productie toe te staan. Het is toch zoals Remkes het formuleerde: eerst leveren. Dat heeft de overheid tot nu toe nauwelijks gedaan. De stikstofbesparing die vanaf maart door de snelheidsbeperking bespaard wordt wordt meteen uitgegeven om de de bouw door te laten werken. Ik vat deze poging tot nieuwe wetgeving op als ontwijking.
Daarbij komt dat de overheid de burger onbehoorlijk weinig tijd geeft om te reageren op zo'n wet van importantie die aan het hele Nederlandse volk moet worden voorgelegd. Burgers willen daarover graag eerst even met elkaar overleggen, net zo goed als het kabinet een jaar de tijd heeft genomen om een nieuwe wet te formuleren. Bovendien verschijnt morgen het vervolgrapport van Remkes. De burger krijgt zo geen tijd om dat rapport af te wegen tegenover deze wet. Dit tijdspad is volkomen onevenredig: in het voordeel van de overheid en in het nadeel van de burger. Alles bij elkaar de indruk dat de overheid snel iets door wil drukken.

Verder: Het gaat slecht met natuur in Nederland. Er moet meer geïnvesteerd worden in natuurherstel en dat kan alleen als de stikstofuitstoot drastisch omlaag wordt gebracht. De streefwaarde en het maatregelenpakket zoals aangekondigd in het wetsvoorstel zijn niet afdoende om natuur te beschermen. De voorgestelde streefwaarde biedt slechts de helft van de reductie die nodig is. In de helft van de natuurgebieden blijft de stikstofuitstoot tot 2030 te hoog. Voor de soorten en habitats buiten de natuurgebieden zal dit ook gelden. Dit is van belang omdat de helft van de soorten en habitats voor hun voortbestaan afhankelijk zijn van gebieden die niet als Natura 2000-gebied zijn aangewezen. Het wetsvoorstel moet daarom worden aangepast: er is een reductie nodig van de stikstofuitstoot van 50% in 2030 en deze moet wettelijk worden geborgd. Daarnaast moet er meer inzet komen voor het herstel en de bescherming van de meest kwetsbare soorten en gebieden, want deze staan immers op het punt van verdwijnen.