Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Dronten
Datum 3 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
In het algemeen vind ik het verslag erg voorbarig, omdat de huidige depositie waardes grotendeels gebaseerd zijn op aannames.
Ik vind het ook hoogst onwaarschijnlijk dat de bio-landbouw, de stikstof zal reduceren omdat door het ander voer en teelt management. De koeien 15% meer methaan uit stoten, er 30% minder opbrengst van een hectare gerealiseerd wordt (die 30% kan ook gebruikt worden voor natuur). Het veel voorkomende stalsysteem in de bio-landbouw is door strobedden? vastemest hier komt significant meer ammoniak bij vrij.
En een zeer belangrijk punt: bio-landbouw gebruikt niet veel reststromen van andere sectoren om zo hun rantsoen aan te vullen, dit doet de huidige landbouw zoveel mogelijk. Met het oog op kringlooplandbouw is bio-landbouw niet zo positief.

Ik vind het wetvoorstel een kosten ineffectieve aanpak, als er meer geluisterd wordt naar het landbouw collectief kan er veel meer gereduceerd worden met minder geld.
Wat mij ook erg dwarszit dat er over kringlooplandbouw gesprokken wordt, alsof dit niet allang gedaan wordt. Ja tuurlijk het mag beter maar dit wordt vaak grotendeels tegen gehouden door huidige wet- en regelgeving.
Bijvoorbeeld: je mag je land bemesten met dierlijke mest en kunstmest. Je bemest je land met de norm voor dierlijke mest, maar je komt nog niet aan de nodige mineralen die de bodem nodig heeft. Vervolgens heb je dus geen andere keus dan kunstmest, deze mag je niet vervangen door natuurlijke vervangers. Zoals bewerkte dierlijke mest die vergelijkbaar is met kunstmest, maar deze mag je dus niet gebruiken deze wordt tot de volwaardige dierlijke mest gift gerekend, Waardoor je daarvan weer minder op je bodem mag brengen. Waardoor je je bodem gaat uitputten, dit moet veranderen. Om kunstmest te maken komen er gigantisch veel co2 vrij
Door wetgeving kan dit veranderd worden, betere bemesting van het land waardoor deze verbeterd in plaats van verslechterd. Hoe meer gewas er van 1 hectare afkomt hoe meer co2, ammoniak, etc. wordt opgenomen door die hectare.