Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam FE Stokkers
Plaats Enschede
Datum 10 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Problemen aanpakken bij de bron en niet juridisch dicht timmeren terwijl dat geen effect heeft!!!

Met alle voorgenomen maatregelen is er minder stikstof emissie en daardoor ook minder stikstof depositie op de plantjes die beschermd moeten worden. Tot zover is het logisch en navolgbaar.

Depositie van stikstof is eigenlijk een bemesting via de lucht. Logisch dat er op die manier ingegrepen wordt.

Echter wat wordt er gedaan om pure bemesting te voorkomen (dat is 100% emissie op het plantje zelf). In onze nabij gelegen stikstof gevoelige natuurgebieden wordt het waterpeil verhoogd zodat er mooie waterplassen zijn. Deze waterplassen werden geregeld bezocht door ganzen. Inmiddels vinden de ganzen het zo fijn hier, dat ze niet meer weggaan en zich dus gevestigd hebben. In de Natura 2000 kunnen ze zich heerlijk ophouden, beschermd gebied, geen verstoring. Overdag moeten ze even stukje vliegen om hun maaltijd bij elkaar te eten, daarvoor gaan ze wel uit het gebied naar een omliggende boer met gras. Dat is namelijk zo lekker.... dat beetje dode gras in de natuur vinden ze niet te eten.

Als we teruggaan naar de basis van de VHR, dan mag de situatie niet verslechteren voor het plantje. Tientallen, honderden of duizenden ganzen; bij de aanwijzing van de gebieden waren ze hier niet en nu wel. DAT BETEKENT dus een (ernstig) verslechterde omgeving voor de plantjes door de vermesting.

Alle maatregelen die nu voorgesteld worden ten spijt, als de problemen niet bij de bron aangepakt worden, is het dweilen met de kraan open.

Indien in de toekomst blijkt dat de getroffen maatregelen niet werken, en er wel weer meer ganzen zijn, dan lijkt het mij logisch dat u als wetgever mij de gemaakte kosten gaat vergoeden. U heeft namelijk zelf het probleem veroorzaakt door het beleid met ganzen. Als mijn investering dan niet helpt, dan ben ik gevrijwaard van volgende maatregelen.

Wat mij betreft verhaalt u de kosten op de eigenaar van de ondergrond welke beschermd moet worden.

In het huidige ganzenbeleid schuift u inmiddels ook alle verantwoordelijkheid richting de grond eigenaar m.b.t. verjaging, verstoring etc. Daarnaast stijgt het eigen risico bij de tegemoetkoming dus per saldo schuift u alles van uw bordje af. Dit terwijl er vaak genoeg gewaarschuwd is.