Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Mts. van der Wind-de Gier (Dhr. J. van der Wind)
Plaats Montfoort
Datum 9 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Dit wetsvoorstel is ontzettend slecht en gebaseerd op onjuiste informatie, aannames en onhaalbare streefwaarden.

Nederland is een delta en derhalve is Nederland ontstaan als een vruchtbaar land, doordat kleideeltjes zich afzetten uit overstromende rivieren en veenvorming ontstond in overstromingsgebieden; DAT IS NEDERLAND!!
Door bij de vaststelling van Natura 2000 gebieden uit te gaan van arme natuurgebieden die onder andere ontstaan zijn doordat bijvoorbeeld Veen afgegraven is voor turfwinning of klei voor de steen- en dakpanindustrie, was het uitgangspunt daarom al fout.
De oorsprong was voedingsrijke grond en dat dat in ons dichtbevolkte land opnieuw verrijkt zou worden, is geen vreemde zaak en ook niet onwenselijk.
De grote fout zit dus in de vaststelling van de Natura 2000 gebieden, mooie gebieden die alleen in stand gehouden kunnen worden door ze goed te beheren en daarmee bedoel ik dat ze bijvoorbeeld van tijd tot tijd opnieuw verarmt moeten worden, bijvoorbeeld door het opnieuw afplaggen.
Een kwart van de Natura 2000 gebieden heeft overigens streefwaarden die onhaalbaar zijn, zelfs al verdwijnt alle industrie, verkeer, landbouw en bewoning uit Nederland, dit zal toch als eerste aangepast moeten worden.
Het is absoluut onmogelijk om onder de huidige omstandigheden waarbij uitgegaan wordt van deposities op basis van aannames en niet op basis van metingen, dit wetsvoorstel te doen.
Daarnaast wordt de landbouwsector als grote stikstofproducent opgedragen om enorm te reduceren, terwijl ze de enige sector is die ook stikstof opneemt, ja sterker nog, meer opneemt dan ze uitstoot.
Ook zal een duidelijk verschil gemaakt moeten worden tussen de schadelijke en giftige stikstofoxiden en het niet schadelijke ammoniak.
Ook hoort de stikstofuitstoot en opname gezien te worden binnen de kringloop, de kant die we allemaal op willen, evenals de CO2 kringloop en CO2 vastlegging van de landbouw, die daar ook onlosmakelijk aan verbonden is.
De grote stikstof en CO2 toename van de laatste decennia zijn in zijn geheel toe te schrijven aan het enorme gebruik van fossiele brandstoffen, die in duizenden jaren zijn onstaan en in korte tijd worden opgebruikt.
Alstublieft, verander het eeuwenoude karakter van Nederland niet voorgoed, er is geen weg terug!