Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Markelo
Datum 5 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
Dat goed met de natuur en onze aarde moet worden omgegaan is wel duidelijk. Maar één ding is zeker met stuifzand en heide gaan we de aarde niet redden en de mensheid niet voeden.
Een genuanceerder beleid is dus nodig.
Er wordt tot 6 cijfers achter de komma gekeken of er een koe in de wei mag lopen, maar auto's kunnen er zo bij worden gekocht. Vliegvakanties mogen kennelijk wel onbeperkt.
We moeten ons de volgende vragen stellen:
Wat levert de
- natuur
- landbouw
- b.v. het vliegverkeer
op en wat draagt het bij aan de economie van Nederland en wat voor de consument en wat mag dat kosten?
Als een boer een investering doet in een stal is dat voor bijvoorbeeld 30 jaar en een nog duurzamere stal is 100 jaar oud.
Dat kun je niet in 10 jaar veranderen zonder hele hoge kosten vergoedingen. Die financiële paragraaf ontbreekt in de wet.
Het principe van drijfmest bijvoorbeeld, is uitgevonden en zeker uitgezet door de Rijksvoorlichtingsdienst die in die jaren de voorlichting gaf aan boeren hoe zij hun bedrijf konden uitbreiden. Dit heeft de boer, de consument en heel Nederland veel welvaart gebracht. Tot op het goedkoopste voedselpakket van de wereld.
Daar moet echter nu een prijs voor betaald gaan worden om dat weer te veranderen.
Een boer wil wel, maar die zit met zijn nog niet afgeschreven stal. Daarnaast moet er direct geïnvesteerd worden in een nieuwe stal met andere technieken of andere methodes welke veel geld kosten.
Integraal natuurbeheer, Natuur-inclusieve landbouw zie ik niet terug in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering.
De wet geeft alleen maar scherpe natuurdoelen, zonder enige nuancering en weging van de belangen van de landbouwers en consumenten/inwoners van Nederland.
Dit moet anders, er moet een weging komen van belangen, de weegschaal kan niet één kant op slaan want dan is alle landbouw straks gevlucht naar het buitenland en komen we in een positie dat de weegschaal doorslaat naar natuur, maar er geen eten op die weegschaal ligt om van te eten.
Allen samen kan er weer een verandering op gang komen, maar wel met afweging van ieders belang.
Leg niet de zwarte piet neer door deze wet te scherp te maken en alleen te luisteren naar de hardste schreeuwers, maar luister ook naar de werkers in dit land die niks zeggen. Creëer in de wet ruimte voor oplossingen en de zoektocht daarna.

Bijlage