Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Houten
Datum 9 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
De voorgestelde reductie in het concept wetsvoorstel ‘wet stikstofreductie en natuurverbetering’ is te beperkt om natuurgebieden te redden en biodiversiteit te herstellen.
Uit Nederlands onderzoek van Wageningen Environmental Research ( 2019) wordt duidelijk dat reductie van 50% van de gemiddelde stikstofdepositie in Nederland noodzakelijk is om natuur voldoende te kunnen laten herstellen. Op basis van deze gegevens is nodig dat de totale stikstofdepositie in Nederland met 50 % wordt gereduceerd tov 2019. Daarnaast moet reductie van stikstof in de meeste daarvoor gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden worden doorgevoerd. Doel zou moeten zijn dat in 2030 de depositie van stikstof op ten minste 90% van het areaal van de voor stikstof gevoelige Natura 2000-gebieden niet groter is dan de hoeveelheid in mol per hectare per jaar, waarboven verslechtering van de kwaliteit van die habitats niet is uit te sluiten.
In het wetsvoorstel wordt uitgegaan van streefwaarden. Het is echter noodzakelijk om concrete doelen (harde getallen) in de wet vast te leggen en deze jaarlijks te monitoren om te kunnen vaststellen of met de beoogde maatregelen ook daadwerkelijk stikstofreductie wordt behaald.
Te veel stikstof leidt tot afname in de biodiversiteit. Een forse afname van bijen (zoals er nu al is) zal leiden tot problemen met bestuiving. Als geen of beperkte bestuiving mogelijk is zal dit leiden tot forse schade voor de landbouw op de langere termijn. In Hanyuan, China, heeft de drastische afname van de bijenpopulatie ervoor gezorgd dat ten behoeve van de perenteelt fruitbomen met de hand door mensen moeten worden bestoven.
De afname van het aantal insecten zorgt nu al voor problemen, zoals een sterke stijging van het aantal eikenprocessierupsen in Nederland, met bijbehorende overlast en effecten op de gezondheid van mensen. Doordat de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups (insecten zoals sluipwespen, kevers, vogels) fors in aantal zijn afgenomen zorgen de eikenprocessierupsen momenteel op veel plekken in Nederland voor grote overlast.
Kortom, de disbalans in ons ecosysteem door afname in biodiversiteit (waarvan stikstof een belangrijke oorzaak is) zal leiden tot meer problemen in de toekomst. Het oplossen van deze problemen (zoals het handmatig bestuiven van fruit en het bestrijden van insectenplagen) zal veel geld en tijd kosten. De meest kosteneffectieve manier om deze problemen te voorkómen en terug te draaien is herstel van biodiversiteit.