Wet stikstofreductie en natuurverbetering

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Laren
Datum 8 juni 2020

Vraag1

Wat vindt u van dit wetsvoorstel?
.Het wetsvoorstel heeft een flink aantal tekortkomingen.
- Meten is weten
Zeer veel zaken binnen de voorgestelde wetgeving is gemaakt op basis van berekeningen. Het is wenselijk dat er meer kennis beschikbaar is alvorens er vele miljarden worden uitgegeven.
- ambitieniveau & realiteitstoets
In een aanzienlijk aantal stikstof gevoelige N2000 gebieden zou met alle mogelijke reductie mogelijkheden niet aan de KDW's voldoen. Bij dergelijke gebieden moet opnieuw gekeken worden of de KDW doelen anders worden ingekleed bij de habitat typen in die N2000 gebieden.
Neem de doelen in de gebieden nabij de Duitse grens, zonder depositie uit NL wordt er niet aan de KDW waardes voldaan. In veel gevallen betreft dit kleine N2000 gebieden. Deze gebieden hebben een flinke impact op het omliggende gebied. Ga na of de habitat typen in deze gebieden aangepast worden zodat de doelen weer reëel en haalbaar zijn.
- NH3 vs. NOx
Beide stoffen zijn niet gelijk dat betekend dat ze ook niet uitgewisseld moeten kunnen worden.
- Leefbaarheid
Leegkoop van het platteland heeft een nadelig gevolg voor de leefbaarheid in het landelijk gebied. Dit is niet wenselijk.
- Diversiteit van bedrijven
De landbouw kent een enorme diversiteit aan bedrijven de voorgestelde maatregelen zouden die diversiteit beperken. Landbouw wordt in een keurslijf gedrukt, dit is niet wenselijk. Wil je (Bio) diversiteit behouden, dan moet ook de diversiteit in bedrijven waarborgen. Dit moet niet de toekomst worden.
- Verdienmodel en toekomstperspectief
Het toekomstperspectief voor jonge boeren wordt sterk beperkt door het beperken van verdienmodellen. In alle voorstellen wordt slechts mondjesmaat gekeken naar mogelijkheden om een gezonde boterham te verdienen voor de jonge boer. Dit kan niet de bedoeling zijn. Een vitaal platteland heeft jonge boeren nodig. Jonge boeren hebben een verdien model nodig. Als die 2 er zijn, dan zijn er middelen beschikbaar om te investeren in biodiversiteit, leefbaarheid en andere belangrijke thema's.
-Eenzijdigheid
Wanneer NH3 en NOx uitwisselbaar is, komt naast kaalslag op het platteland ook een omruil naar meer industrie. Dat betekend dat de groene economie wordt ingeruild voor de grijze economie. Bijkomend nadeel is dat CO2 uitstoot ook toeneemt. Dit vergroot de opgave voor de RES, dit heeft opnieuw nadeligheid voor de leefbaarheid en de vitaliteit van het platteland.