Subsidieregeling stimulering verwijdering medicijnresten rioolwater tweede tranche
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Nijmegen |
Datum | 21 januari 2025 |
Vraag1
U kunt tot en met vrijdag 21 februari 2025 via deze website reageren op alle onderdelen van de regeling en de toelichting. We nodigen u uit om onder andere te reageren op de volgende vragen:1. Verwacht u dat de regeling effect heeft op u of uw organisatie?
2. Is deze subsidieregeling voor u werkbaar en uitvoerbaar?
3. Verwacht u dat deze subsidieregeling bijdraagt tot het aanleggen van een vergaande zuiveringstrap op uw rioolwaterzuiveringsinstallatie?
4. Heeft u nog andere opmerkingen over deze subsidieregeling?
De problematiek van medicijnresten in afvalwater is een waterketen probleem. Het betekent dat op diverse plaatsen in de keten activiteiten gewenst zijn om medicijnresten in het afvalwater te voorkomen. Dat begint bij het voorschrijven en gebruik, alsook bij een goede manier om zich van de medicatie te ontdoen. De belangrijkste bron ligt vanzelfsprekend bij de patiënt, urine en in mindere mate fecaliën, vormen de belangrijkste verspreidingsroute. Een groot deel van de medicatie wordt thuis gebruikt. Er zijn echter ook puntbronnen, zorginstellingen. Hier vindt ofwel zeer hoge uitscheiding plaats (zoals bij bejaardenhuizen), ofwel hoge en specifieke uitscheiding plaats (zoals ziekenhuizen of psychiatrische instellingen). Het wegnemen van medicijnresten is het meest effectief zo dicht mogelijk bij de bron. Dan zijn de installaties en technieken het minst kostbaar. Dit betekent dat de aanpak van medicijnresten in de waterketen via een multidimensionale aanpak het meest effectief is. Onze reactie op deze aangekondigde subsidieregeling is dat er meer mogelijkheden zouden moeten worden gestimuleerd voor het effectief oplossen van de problematiek van medicijnresten in het afvalwater en niet alleen middelen beschikbaar moeten worden gesteld voor 4e trappen op RWZI's. Het financieel stimuleren van een combinatie van maatregelen op meerdere niveaus in de waterketen kan leiden tot een effectievere aanpak van het probleem tegen lagere maatschappelijke kosten.