Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Schoolleider PO
Plaats Venlo
Datum 15 juni 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Dit wetsvoorstel kan van tafel. Het stuurt op uitvoering van HR beleid zonder de voorwaarden voor een goed HR beleid op orde te brengen. Verbeter eerst significant de structurele bekostiging in het gehele onderwijs, waardoor er betrouwbare financiële ruimte ontstaat. Op basis van incidentele middelen kan geen enkele solide basis gebouwd worden, zonder financiële risico's te lopen.
Wanneer dit wetsvoorstel geëffectueerd wordt, sluiten wij een grote groep potentiële medewerkers uit, die een kleine WTF dan 0,8 willen, iets dat zeer onwenselijk is in deze tijd van personeelstekorten.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Nee. Zeker in kleinere scholen kan er geen sprake zijn van verplichte WTF van 0,8 of hoger. Daar krijg je de personele bezetting nooit mee rond, zonder dat je WTF moet gaan opknippen en medewerkers in twee of meer groepen moet gaan inzetten. Grote overlap in WTF per groep is immers met de huidige bekostiging absoluut niet mogelijk.
Dit is werkdruk verhogend, zorgt voor vervreemding van de organisatie en vermindert werkplezier. Uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat medewerkers opbranden, uitvallen, of het onderwijs verlaten.
Daarnaast sluiten wij competente leerkrachten/docenten uit, die een kleinere WTF zouden willen, iets wat wij ons met de huidige personeelstekorten helemaal niet kunnen permitteren.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Ja, zorg voor voldoende structurele financiële middelen en heb vertrouwen in de schoolbesturen. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt kunnen zij zich sowieso geen slecht HR beleid veroorloven.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Het is duidelijk dat dit wetsvoorstel alleen maar schade kan gaan toebrengen. Het is vanuit de systeemkant bedacht en niet vanuit de bedoeling; zorgen dat ieder kind een fijne leerkracht/docent krijgt die met plezier goed onderwijs biedt.
Dáár moet het om draaien, niet om voorschriften en wetten die niet realistisch zijn en in praktijk niet werken.