Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Christelijk Lyceum Veenendaal (drs W de Vos)
Plaats Veenendaal
Datum 16 juni 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Waar een wil is, is een weg, waar geen wil is, is een wet.
Ik heb grote moeite met het idee dat verbeteringen via wetgeving moeten lopen.
Daarnaast zie ik niets in het inmiddels sleetse gebruik van de (krijgskundige!) term 'strategisch'.
Wet of geen wet, de atmosfeer op en school kan zo uit de hand lopen (zoals overal waar mensen samenwerken) of scheefgroeien dat ingrijpen nodig is.
De gedachte dat deze wet gaat leiden tot een andere werkelijkheid, wijs ik af.
Verbeteren is in mijn ogen: niet indienen.
Controle op controle tornt aan het professionele vertrouwen dat we in elkaar moeten hebben.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Dat doen we waarschijnlijk allang. Uiteraard zetten we alles op alles om iedereen die we willen behouden voor onze school dan wel het onderwijs, te behouden.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Laat de term strategisch alsjeblieft weg. Goed personeelsbeleid is nodig en daarin kijk je vooruit, voor zover je vooruit kunt kijken.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Ja en daar ligt ook nog eens mijn bezwaar: veel bevoegdheden zijn sinds 2011 in het voortgezet onderwijs gedecentraliseerd. Het IBO roept op tot een keuze: neem die decentralisatie van bevoegdheden serieus, of stop ermee. Ermee stoppen gooit veel in het honderd. En het recente onderzoeksrapport naar medezeggenschap, schoolleiders, geld naar de klas, roept nergens op tot nieuwe wetgeving, touwtjes aanhalen, herstructureren. Niet doen dus!