Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 15 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Het beste zou zijn om vanuit vertrouwen en vanuit de bedoeling te handelen in plaats vanuit wantrouwen en vanuit dwang. Ik zou alle dwingende bepalingen schrappen en dit vervangen door het verplicht stellen van een goede verantwoording in zowel jaarverslag als naar de gesprekspartners in en om de onderwijsorganisaties.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Meer dan 85% van ons personeel heeft een vast dienstverband en collega's mogen het aantal uren werken dat past bij hun persoonlijke situatie. Maatwerk is essentieel om collega's aan te trekken en te behouden. In deze arbeidsmarkt is een vast contract niet het probleem, want je kunt als leerkracht overal aan de slag. Het gaat er om dat je een aantrekkelijke werkgever bent. En dat ben je als je de mensen ziet en waardeert en dat je ze de ondersteuning geeft die zijn nodig hebben om hun werk goed en met plezier te doen.
Regels met maximaal percentage inhuur duperen alleen de leerlingen maar en helpen niet. Eens dat we de sector aantrekkelijk moeten maken/houden voor mensen die een verbintenis aangaan met de school, maar doe dat door ruimte voor maatwerk te bieden voor collega's. Laat een leerkracht een uur later beginnen zodat hij/zij zelf zijn kinderen naar school kan brengen, laat een leerkracht halve dagen werken zodat hij/zij dit kan combineren met andere werkzaamheden etc. De markt regelt zich daar vanzelf als cao-partijen of de wetgever de markt niet "dicht-regelen" :-).

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Ik mis vertrouwen en "vanuit de bedoeling redeneren" in dit voorstel.
Wat willen we bereiken? Dat er genoeg goed gekwalificeerde en gemotiveerde mensen in het onderwijs werken.
Hoe bereiken we dat? Niet door dit concept wetsvoorstel. Wel door vertrouwen te geven aan de mensen die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor het onderwijs.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Schoolbestuurders zijn in het huidige bestel eindverantwoordelijk voor zowel de onderwijskwaliteit als de financiën. Daar hoort dan ook vertrouwen en regelruimte bij. Daar ontbreekt het in dit voorstel aan.