Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
10 mei 2023
|
Vraag1
Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Een strategisch HR beleid is noodzakelijk voor iedere organisatie. Voor een goed strategisch HR beleid is het essentieel om eerst een kwalitatieve en kwalitatieve analyse van je totale personeelsbestand te maken (cf. bijv. de HR3P methodiek). Op basis van deze analyse maak je een strategisch HR beleid wat past bij jouw organisatie. Iedere organisatie heeft andere vraagstukken en deze worden zichtbaar vanuit de analyse.
Het lerarentekort los je niet op met wetgeving, maar juist door te denken in mogelijkheden (vanuit de eigen analyse) i.p.v. beperkingen (vanuit wetgeving). Er is absolute creativiteit nodig om deze mogelijkheden te kunnen benutten, want ook al zijn de afstanden in Nederland klein, de verschillen tussen organisaties zijn groot.
Schoenmaker blijf bij je leest is niet voor niets een spreekwoord. Geef ruimte aan de HR professionals die weten waar ze i.s.m. bestuur en schoolleider mee bezig zijn. Individueel maatwerk, per school en per persoon.
Een strategisch personeelsbeleid en verantwoording, ja! Maar maatwerk en geen afvinklijstjes!
Vraag2
Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Wij werken met een strategisch HR beleid op basis van een analyse van het medewerkersbestand. Vanuit de analyse is er beleid gemaakt op de thema's die voor onze organisatie noodzakelijk zijn. Dat betekent dat er op sommige punten kan worden voldaan aan de wettelijke eisen, maar op ander punten niet. Deze punten zijn vanuit de analyse niet relevant voor onze organisatie, dus daar energie aan besteden gaat ten koste van zaken die juist wel noodzakelijk zijn vanuit de analyse
Vraag3
Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Je kunt alleen een goed strategisch HR beleid voeren als je weet waar je over praat. Dus op basis van feiten en niet op basis van wetgeving of algemeen trends.
Goed inzicht in je personeelsbestand, een kwantitatieve en kwalitatieve analyse is essentieel, alvorens je beleid gaat maken
Vraag4
In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Er worden aan het bevoegd gezag irreële eisen gesteld, die niet eerlijk zijn. Een bevoegd gezag kan alleen verantwoordelijk worden gehouden voor een strategisch HR beleid wat past bij zijn organisatie en waar zijn organisatie beter van wordt. Het bevoegd gezag kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor wetgevingseisen, waar zijn organisatie niet beter van wordt. Met deze wetgeving slaan we de plank én dat wat het strategisch HR beleid in het onderwijs nodig heeft, volledig mis.