Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Gouda
Datum 16 juni 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Strategische personeelsbeleid is een belangrijk instrument. Wij zijn van mening dat het niet helpend is om dit te verankeren in wet- en regelgeving. Dit is geen oplossing voor het probleem: lerarentekort. Het zorgt er juist voor dat er nog meer regeldruk komt, terwijl we juist ruimte nodig hebben.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Nee, dat kunnen wij niet. Er ontstaat een spanningsveld tussen voldoen aan deze wet- en regelgeving en tegelijkertijd zorgen voor financiële continuïteit in onze organisatie. Zeker in deze tijd van steeds meer adhoc subsidieregelingen moeten wij flexibel om kunnen gaan met ons personeelsbestand.

Schoolbesturen hebben de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs op school. Om deze verantwoordelijkheid waar te maken is handelingsruimte nodig, ook in het sturen op de bezetting. Enige flexibiliteit is daarbij onontbeerlijk, zeker wanneer sprake is van wisselende bekostiging. De voorgestelde wetsbepalingen lijken dat grotendeels teniet te doen.
Een van de bepalingen, de verplichte overgang naar een vast dienstverband na 12 maanden, ook wanneer het tijdelijk werk en/of tijdelijke middelen betreft, kan leiden tot grote financiële risico’s. Als die financiele risico's te groot worden, komt de kwaliteit van het onderwijs in gevaar.
Een andere bepaling, het verplicht aanbieden van een grote betrekkingsomvang en anderzijds vrije ruimte voor medewerkers om deze omvang weer in te perken, maakt de organisatie van werk complex en (voor kleinere organisaties) duur. Wij willen zelf ook dat medewerkers het liefst minimaal 3 dagen werken, maar wij hebben juist veel medewerkers die minder willen werken. In deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt, kunnen wij geen zaken afdwingen.
Het is onwenselijk om een arbeidsomvang aan te gaan voor werkzaamheden die niet voorhanden zijn. Afgezien van de praktische bezwaren, hebben wij ook een financiële verantwoordelijkheid.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Dwing dit niet af met wet- en regelgeving, maar heb er vertrouwen in dat schoolbesturen echt het beste voor ogen hebben en zorg voor een goede handreiking en tips. Zodat iedereen een keuze kan maken die past bij de organisatie en de specifieke context.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Voor mij is het duidelijk, maar ik ben het volstrekt oneens dat dit wetsvoorstel is ingediend. Het helpt onze sector niet verder. Het is geen oplossing voor het probleem.
Het gaat alleen maar leiden tot verdere druk op besturen en directies en dat doet het onderwijs en vooral de kinderen geen goed. Ga terug naar de bedoeling. Maak hier niet weer een systeem van dat leidend is.