Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Almere
|
Datum
|
15 juni 2023
|
Vraag1
Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Wij geloven dat dit wetsvoorstel niet de oplossing is voor het daadwerkelijke probleem: het personeelstekort. Uiteraard is dit van belang, maar het lost het structurele probleem niet op. Daarnaast kennen wij al een hoog percentage vaste dienstverbanden. Het is nu onduidelijk met welk doel deze wettelijke regeling in het leven is geworden.
Als alle leerkrachten 0.8 zouden willen werken, dan staan wij daar absoluut voor open. Het probleem is niet of, maar waarom leerkrachten dit niet willen of kunnen. En wat wij in de hand houden (psychisch verzuim, werkdruk, disbalans werk-prive) met deze maatregel. Dit strookt met de duurzame inzetbaarheid wat wij als werkgever juist belangrijk vinden, het gesprek aangaan en een passende balans vinden wat bij iemand past, ter voorkomen dat iemand uitvalt en iemand duurzaam (met plezier) zijn werk kan doen en volhouden.
Vraag2
Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Nee, met name de 5% norm is voor ons niet haalbaar. Almere zit in de G5 (grootste lerarentekort). Wij maken gebruik van inhuur, niet omdat de voorkeur daar ligt of wij geen vaste leerkracht, maar wij zijn gedwongen om anders te organiseren en samen te werken met instanties om kinderen alsnog een uitdagend en leerzaam programma aan te bieden. Hier zien wij een uitdaging.
Wij kunnen ons voorstellen er een beperking komt op de inhuur van commerciële organisaties, maar dan is de definitie wat onder inhuur verstaan wordt nu onduidelijk.
Vraag3
Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Definitie inhuur aanscherpen.
de 0.8 is onrealistisch, zie hierboven
Vraag4
In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Wat ons betreft is dit duidelijk. Bij ons heerst wel de vraag of het echt noodzakelijk is dat de GMR instemmingsrecht heeft op het gehele plan, waarom geen adviesrecht?