Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid
Reactie
Naam
|
Drs T K Rood
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
26 mei 2023
|
Vraag1
Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Deze wijzigingsvoorstellen voegen niets toe aan het leren of welzijn van kinderen. Ze zijn niet werkzaam voor het tegengaan van het lerarentekort, maar leiden wel tot meer werk op bestuurlijk niveau. De flexibele schil is in het onderwijs klein in vergelijking met andere sectoren. De formulering ’tenzij zwaarwegende factoren…’ maakt van de maatregel bovendien een papieren tijger, die alleen maar zorgt voor een zwaardere administratieve last.
Verbeteren? Ik mag hopen dat het wijzigingsvoorstel in zijn geheel wordt ingetrokken of afgestemd.
Vraag2
Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Natuurlijk kan dat. Het wijzigingsvoorstel lost namelijk een niet bestaand probleem op. Maar is het ook zinnig? Dat niet.
Vraag3
Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Je kunt niet besturen verantwoordelijk maken en dan die verantwoordelijkheid kaasschavend weer inperken op basis van mediahypes. Het probleem van seriële tijdelijke contracten doet zich voor in kleine uithoeken van de sector. Niet-tekort vakken in het VO. Veel kansrijker is niet beperkend te reguleren, maar te vertrouwen op de concurrentievoordelen die goed personeelsbeleid biedt op een krappe arbeidsmarkt. De wortel werkt altijd beter dan de stok.
Vraag4
In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Het is volstrekt duidelijk dat dit voorstel de administratieve last verhoogt en verder de organisatie geen millimeter vooruit helpt.