Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Tilburg
|
Datum
|
15 juni 2023
|
Vraag1
Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Ik mis helemaal de financiële component in het wetsvoorstel. Vormen van beloningsbeleid, gerelateerd aan scholing, ontbreken als stimulerende elementen. Dat lijkt me bij uitstek strategisch van karakter.
Vraag2
Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Ik denk dat dat niet heel moeilijk is en dat is tegelijk de zwakte van het voorstel. Wat levert het meer op dan er nu al is. Het voorstel om een bepaald miniumpercentage vaste aanstellingen en maximum flexaanstelling te stellen, ligt ruim binnen de percentages die er nu al zijn en leidt dus niet tot enige verandering in de werkelijkheid.
Vraag3
Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Zie mijn antwoord op 1.
Vraag4
In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Het bevoegd gezag wordt benoemd als de actor bij alle artikelen en daarmee is voldoende duidelijk wat het voorstel betekent. De vraag blijft in hoeverre het iets uitmaakt voor de werkelijkheid. Er komt een nieuw plan naast de al bestaande. Het argument dat het niet geïntegreerd zou kunnen worden in het schoolplan is louter formeel en niet heel sterk. Nu al zijn veel schoolplannen uniform voor meer scholen onder een bevoegd gezag. En ook als dat niet zo is, kan een personeelsbeleid in een schoolplan niet bestaan zonder het strategisch personeelsplan. Het is toch moeilijk voorstelbaar dat op bestuursniveau bepaalde normen gelden terwijl dat op schoolniveau niet zo zou zijn.
Dus het is onwenselijk weer een nieuw plan te verplichten. Er is al genoeg te doen op school.