Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 25 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Het is nogal eenzijdig en weinig strategisch om in het strategisch personeelsbeleid te vereisen dat arbeidsovereenkomsten slechts eenmaal voor bepaalde tijd worden aangegaan. Er kunnen redenen zijn (naast de bevoegdheidseis) dat iemand een tweede tijdelijk contract krijgt aangeboden, bijvoorbeeld omdat in dat ene jaar de geschiktheid onvoldoende beoordeeld kon worden.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
De eis van 80% wordt allang gehaald, daar lijkt me ook geen wettelijke bepaling voor nodig.
De eis van 5% wordt ook gehaald, maar zal lastiger worden als vanwege personeelstekorten steeds meer interimmers ingehuurd moeten worden. Daar heb je als school niet altijd grip op.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Het is voor mij zeer de vraag of dit wettelijk geregeld moet worden, of dat er vooral gestuurd moet worden op de uitkomsten en de financiële kaders.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Het komt allemaal bovenop alle regels en veranderingen waar de scholen en hun besturen al mee geconfronteerd worden en dit biedt geen garantie dat het onderwijs een leukere sector wordt om te werken, terwijl dat wel ons aller inzet zou moeten zijn.