Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Stg De Tjongerwerven CPO (A.J. Vos)
Plaats Donkerbroek
Datum 17 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Dit wetsvoorstel kan het best zo snel als mogelijk worden ingetrokken. Het voorstel ziet op een niet bestaand probleem, nu reeds 85% van de arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd zijn aangegaan. Het werkelijke probleem is een tekort aan arbeidskrachten, niet een tekort aan bestuurlijk handelen, aan regelingen of aan wetgeving. Zo kent de sector PO een cao met 258 pagina's (incl bijlagen), waarin in ruime mate is beschreven hoe sHRM vorm en inhoud moet krijgen, inclusief de rol van de (P)GMR bij het meerjaren formatiebeleid. Daarnaast stellen we beleidsrijke meerjaren begrotingen op, waarin 80% van baten/lasten betrekking heeft op personeel. Over deze beleidsdocumenten worden gesprekken gevoerd met de organisatie en de (P)GMR. Deze wet voegt dus niets toe aan het bestaande repertoire aan regelingen, anders dan extra taken voor bestuurders, HR afdelingen en inspecteurs die toezicht moet houden. Jaarlijks verantwoorden we ons op het thema sHRM in het jaarverslag.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Zeker niet in alle gevallen kan voldaan worden aan de eisen uit dit wetsvoorstel. Dat heeft voornamelijk te maken met de sturing vanuit de overheid met tijdelijke doelgerichte subsidies. Dat zorgt voor een disbalans tussen baten enerzijds en duurzame lasten anderzijds. Daarnaast zijn grotere aanstellingen voor kleinere scholen niet altijd te bekostigen en wordt geen onderscheid gemaakt in functies. Het verplicht aan moeten stellen van een conciërge of administratief medewerker op een school voor 0,8fte kan bijna geen (kleinere) school bekostigen.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Dit wetsvoorstel is volstrekt overbodig. Er zijn voldoende regelingen aanwezig en veruit de meeste besturen voeren al sHRM.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
De betekenis en de financiële consequenties zijn op dit moment niet te overzien. Het wetsvoorstel grijpt in op de sturingsmogelijkheden met betrekking tot personele inzet. Het maakt besturen deels vleugellam, werkt verstarrend en vergoot te kans op keuzes die haaks staan op hetgeen de wetgever beoogd. Immers, wanneer de financiële gevolgen voor het aangaan van een nieuwe diensttrekking te groot zijn, dan zal dat leiden tot terughoudendheid om personeel aan te trekken. Verder wordt geen onderscheid gemaakt in functies en dat impliceert dat ook OOP functies, onder het regime van deze wet gaan vallen.