Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Eduvier Onderwijsgroep (EM Kleefstra)
Plaats Lelystad
Datum 11 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Wettelijke eisen stellen aan Strategisch Personeel Beleid (SPB) is op zich goed. Echter kan het besturen die reeds SPB hebben ingevoerd dwingen dit anders dan tot op heden te doen. Vraag is of dat wenselijk en bevordelijk is.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
De minimale omvang van 0,8fte kan voor sommige vakken wel lastig worden om gerealiseerd te krijgen. Hoe kan de niet voor dat vak benodigde fte worden ingevuld. Vak bevoegdheid geeft niet automatisch bevoegdheid op ander vakgebied.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Dit zeker blijven overwegen, maar vooral ook inzetten op de vorming van beroepsgroep(en) voor het onderwijs. Deze laten meedenken over inrichting en kwaliteit van de opleidingen, de bekwaamheidseisen en het bevoegdhedenstelsel.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Het voorstel is heel duidelijk op dat gebied.
Vraag waar ik mee blijf zitten echter is: indien de 5% inhuurnorm wordt overschreden met als doel een volledig aanbod te realiseren omdat vacatures niet vervuld kunnen worden, wat moet er dan gebeuren? Kiezen voor mindere kwaliteit bij invulling van vacatures of toch overschrijding toestaan?