Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Zutphen
Datum 30 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Een minimale werktijdfactor van 0,8 fte sluit een grote groep werkenden uit en zal het personeelstekort nog groter maken. In het PO is het erg gebruikelijk om een klas te draaien met twee leerkrachten: een voor 0,6 en een voor 0,4. Samen een fulltime leerkracht dus. Ook medewerkers waarvoor hele dagen werken te zwaar is (wegens kans op burn-out) kunnen zo niet meer worden aangenomen. Ook alle kleine maar noodzakelijke baantjes in de school komen zo onder druk te staan (eventmanager, adm. mdw., congierge, etc.).
Het uitsluiten van externen is zeer zinvol als het om Onderwijzend personeel gaat zodat leerkrachten niet door de achterdeur naar commerciele bureau's gaan en via de voordeur weer moeten worden binnengehaald tegen hogere kosten en vaak met minder betrokkenheid (vooral bureau Maandag zit het onderwijs hiermee vaak in de weg). Zou dit niet voor 100% kunnen worden uitgesloten? Voor ondersteunend personeel (OOP) kan inhuur wel nodig zijn.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
met de huidige aanstellingsfactoren niet.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
1. Bekostiging meer jaren vooruit verzorgen zodat lange termijn investeringen mogelijk gaan worden (b.v. klasje zij-instromers opleiden). Nu denkt het onderwijsveld nog te veel slechts 1 jaar vooruit omdat de inkomsten op lange termijn nog onzeker zijn. Dit remt SPP enorm.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Voldoende duidelijk.