Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Brielle
Datum 26 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Het is beter om ZZP'ers in het onderwijs te verbieden, zodat iedereen weer in dienstverband gaat werken. Dit is onnodig prijsopdrijvend voor de belastingbetaler. Een quotum van 5 % lost niets op, want het inzetten van een zzp'er is al een laatste redmiddel wanneer we echt niemand kunnen vinden (meestal in tekortvakken, waar de zzp prijs inmiddels werkelijk de pan uit rijst).
Strategisch HRM wettelijk vast leggen als verplicht is echt een lachertje. Ieder zichzelf respecterende onderwijsinstelling heeft een strategisch HRM beleid en zorgt o.a. voor goed personeelsbeleid, aandacht voor duurzame inzetbaarheid, employer branding etc. Laten we dat niet doen. Zinloze wetgeving, het is allemaal al ingewikkeld genoeg in onderwijsland.
Ook wetgeving op gebied van tijdelijke contracten is volstrekt zinloos. Indien wij geschikte kandidaten vinden houden we die heus in huis. Soms zijn er omstandigheden waardoor je in het eerste jaar niet goed de kwaliteit hebt kunnen beoordelen en dan moet je toch echt een tweede tijdelijk contract aanbieden om te bezien of de kandidaat en de functie een match zijn. We moeten immers wel kunnen verantwoorden de kwaliteit van de lessen te borgen. We zouden dan bij twijfel dus afscheid moeten nemen van medewerkers en dat lijkt me niet in de geest van de wet (werkt dus averechts).

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Ja, met uitzondering van de consequenties bij antwoord 1 over de contracten.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Investeer in OOP, een goede staf zorgt voor een goed beleid.
Ga eerder eens kijken naar de docentenopleidingen. Maak deze aantrekkelijker en dynamischer. Zorg dat mensen beter kunnen omscholen en opscholen en dat het makkelijker is om bevoegd te raken vanuit bijv. MBO naar VO etc.
Maak de CAO eenvoudiger. Op iedere regel zijn er uitzonderingen. Het is nodeloos ingewikkeld allemaal en dat kost oneindig veel tijd 'gejuridiseer'.
Kijk ook naar het taakbeleid en de normjaartaak. Deze is nu 1659 uur bij nog geen 40 werkweken. Dit betekent meer dan 40 uur per week werken, wat bijna niemand doet. Hierdoor heb je een hogere werkdrukbeleving, want je taken zijn gebaseerd op ruim 41,5 uur werken per week. Houd het gewoon op 40 uur per week, dan komen we veel beter uit.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Het is helder dat dit geen goede ontwikkeling is en bedacht door mensen die zelf niet in het VO werkzaam zijn of tenminste niet vanuit bestuurskantoor of management.
Doe iets met mijn suggesties zou ik zeggen, dan komen we wellicht verder :).