Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Koninklijke Kentalis (instellingsdirecteur stichting Kentalis Onderwijs Ramses Vulperhorst)
Plaats Utrecht
Datum 16 juni 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
In aansluiting op de reactie van de PO-raad zien wij geen meerwaarde in het top down opleggen van geüniformeerd personeelsbeleid. Dit leidt tot het inperken van de autonomie en zeggenschap van schoolbesturen en scholen zijn niet gebaat zijn bij deze strakke eisen. Het komt de onderwijskwaliteit niet ten goede. Bovendien lossen de genoemde maatregelen geen enkel probleem op. Wij streven als schoolbestuur al naar zo groot mogelijke dienstverbanden en werven standaard met uitzicht op vast. Ook houden wij de inhuur beperkt tot het strikt noodzakelijke door te blijven innoveren op het gebied van werving, behoud en anders organiseren.
De focus kan veel beter liggen op het versterken van HR-beleid op inhoud dan op het opleggen van eisen, meer verantwoording en regeldruk voor de sector. Juist minder sturen, meer regelruimte is helpend. Er ligt al veel vast in de huidige wetgeving. Met inhoudelijke goed HR-beleid en leiderschap kan een grotere impact gemaakt worden. Het wetsvoorstel stuit hiernaast op principiële bezwaren, in Nederland zijn dit soort wijzigingen in arbeidsvoorwaarden immers voorbehouden aan afspraken met sociale partners. Kortom, ons advies is: haal het wetsvoorstel van tafel.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Gedeeltelijk. Wat betreft strategisch HR-beleid, vaste contracten en inhuur vallen we ruim binnen de gestelde eisen, dus dat is niks nieuws. We streven naar zo groot mogelijke dienstverbanden en ervaren dat niet iedereen 0,8 fte wil werken. Overgaan naar minimaal 0,8 fte zal bovendien tot formatieve en financiële knelpunten kunnen leiden.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Zorg voor ruimte en zeggenschap bij de schoolbesturen. Kijk naar manieren waarop je schoolbesturen kan ondersteunen om zelf, eventueel intercollegiaal of met sociale partners, uitvoering te geven aan nog beter strategisch HR-beleid. Zorg voor het wegnemen van beperkende wet- en regelgeving om samenwerking tussen schoolbesturen en ketenpartners te vergemakkelijken en te optimaliseren.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Dit is op hoofdlijnen duidelijk. Maar uit onze reactie mag ook duidelijk worden dat wij met dit wetsvoorstel minder regelruimte ervaren en het niet zien als een bijdrage aan de geschetste problematiek.