Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 11 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Als voormalig MR & GMR lid heb ik enkele jaren geleden kennis mogen maken met de praktijk bij een grote onderwijsinstelling. Komend vanuit het bedrijfsleven viel mij op dat de "HRM" slecht tot zeer slecht ingevuld was. Methoden die in het bedrijfsleven hun nut ruimschoots bewezen hadden moesten met veel tam tam en enige weerstand nog ingevoerd worden. In die zin ben ik voor het aanscherpen van HRM.
Echter.
Veel scholen hebben nog niet eens een benul wat degelijk HRM betekent en het goed uitvoeren van de HRM taken en verantwoordelijkheden vraagt zowel inhaalwerk als dagelijks werk. Oftewel het werk zal menig kleinere school boven het hoofd groeien en bekostiging vanuit bestaande budgetten zal niet lukken. Wellicht zullen meer scholen samen moeten werken om overhead (waaronder ook het bestuur valt!) te spreiden over meerdere eenheden. Het wordt anders onbetaalbaar en onhandelbaar.
Ten aanzien van de "tekorten aan personeel" is mij opgevallen dat dit vaak slechts een tekort aan invallers is, gebaseerd op wurgende regelgeving. Los de regelgeving op en het personeelstekort smelt weg. Laat de vele parttimers meer uren maken en we hebben zelfs een OVERSCHOT aan onderwijzend personeel.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Voor scholen vanaf 1000 leerlingen (ca. 40 fte) zal het wel lukken, zij het tegen hoge kosten. Er is schaalgrootte nodig om dit naar behoren in te vullen.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Schoolbesturen en overhead zoals secretariaten verder laten samensmelten. Nu is er veel te veel doublure van taken. Op wat kleinere scholen is een hoofdmeester voor de dagelijkse gang van zaken genoeg.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
-