Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid
Reactie
Naam
|
SSOE (MMO H de Vries)
|
Plaats
|
Eindhoven
|
Datum
|
10 mei 2023
|
Vraag1
Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Dit wetsvoorstel is onzinnig, overbodig. Welk probleem moet dit oplossen? Bovendien, de sector scoort nu al hoger, dan het wetsvoorstel beoogt. De oorzaak dat (nog) met tijdelijke contracten wordt gewerkt zit bij de politiek. De voortdurende stroom (forse) incidentele subsidies werkt tijdelijkheid in de hand, zeker nu de sector ook sinds vorig jaar de regels van het participatiefonds wijzigde en besturen voor minimaal 50% van de uitkeringskosten opdraaien in geval van ww.
Incidentele subsidies, denk aan NPO en Basisvaardigheden, brengt, heel fijn, tonnen extra geld, voor een jaar of twee. Strategisch personeelsbeleid richt zich op wat een organisatie op de lange termijn kan betalen en aan personeel nodig heeft. Dat gaat niet samen met incidenteel geld. We hebben dus geen wet nodig, maar een betrouwbare, continue financiering.
Vraag2
Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Ik weet dat zeker! We geven iedereen bij binnenkomst al een vast contract. Maar dat is niet heel moeilijk voor ons, onze scholen groeien, dus hebben veel mensen nodig. Als je in een krimpsituatie zit, kan dat lastiger zijn, maar ook dan zou t zeker moeten kunnen, dus wederom toont dit de overbodigheid van deze symboolwetgeving aan.
Vraag3
Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Er zijn zat goede voorbeelden in dit land van besturen die dat uitstekend voor elkaar hebben. SSOE, mijn stichting is daar een voorbeeld van. Kom gerust eens praten.
Paar suggesties om lerarentekorten terug te dringen: Maak omzetten van internationale bevoegdheden naar NL makkelijker, Maak beredeneerd afwijken van leer en onderwijstijd mogelijk, bezuinig niet op kosten voor opleiden van zij-instroom en herintreders.
Vraag4
In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Dat is geheel niet duidelijk, maar wel in strijd met bv de wet op de medezeggenschap, die nu instemt met het strategisch personeelsbeleid. De MInister gaat aan hen voorbij. Evenals dat hij op de stoel van de Raden van Toezicht gaat zitten. Die zien immers toe op goed beleid. Met dit soort wetsvoorstellen geeft hij hen feitelijk de rode kaart. Zeer ongepast en zeer onwenselijk