Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid
Reactie
Naam
|
Stichting Brigantijn (R Dwars)
|
Plaats
|
Hengelo
|
Datum
|
16 juni 2023
|
Vraag1
Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Stichting Brigantijn sluit zich volledig aan bij de reactie van de PO-raad. Ook wij erkennen het belang van goed strategisch personeelsbeleid en geven hier invulling aan op een manier die past bij onze onderwijskundige visie en stemmen wij af op onze externe (regionale) ontwikkelingen (op de arbeidsmarkt), waarbij wij zowel aantrekkelijke werkgever willen zijn/blijven voor onze huidige als wel voor onze toekomstige medewerkers. Dit wetsvoorstel zien wij echter zeker niet als de oplossing.
Wij onderschrijven volledig hetgeen de PO-raad in haar reactie op dit nieuwe wetsvoorstel heeft geschreven; o.a. de noodzaak ontbreekt (hebben immers al veel vaste dienstverbanden) en waar blijft het vertrouwen en ruimte om op een decentrale manier invulling te geven aan de S-HRM. Wij hebben onze eigen intrinsieke motivatie en belangen om goed S-HRM te verzorgen, vanuit het belang om goed onderwijs te kunnen verzorgen, nog meer verplichte afvinklijstjes gaan hier niet bij helpen (in CAO-PO zijn immers ook al veel zaken m.b.t. S-HRM vastgelegd en veelal dient de PGMR hier ook mee in te stemmen).
Het aanbieden van minimale arbeidscontracten van wtf 0,8 is echt in de praktijk niet haalbaar en dus zeker niet wenselijk. De argumenten die de PO-raad hiervoor geeft, onderstrepen wij volledig!
Een ander hekel punt zijn de tijdelijke geldstromen vanuit de overheid. Op basis hiervan kunnen schoolbesturen geen strategisch HR-beleid voeren, want het zijn immers tijdelijke gelden en we moeten ook onze financiële verantwoordelijkheid nemen naar onze eigen medewerkers en ouders die hun kinderen aan ons toe vertrouwen. Tijdelijke gelden kun je nooit en te nimmer in zetten voor structurele doelen!
Vraag2
Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Zie antwoord bij vraag 1
Vraag3
Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Zie antwoord bij vraag 1
Vraag4
In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Zie antwoord bij vraag 1