Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Damies (Willem E.A.J. Scheepers)
Plaats Schijndel
Datum 11 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Ik vraag me af of de urgentie van de nu en toekomstig hyper-krappe arbeidsmarkt, de grootste uitstroom aan babyboomers mag nog komen (2025), voldoende naar voren komt in dit wetsvoorstel. Zo is de noodzaak tot binden en boeien van (jong) talent naast het continue opleiden en ontwikkelen, cruciaal.

Waaraan ook voorbij lijkt te worden gegaan dat is het toepassen van robotica resp. kunstmatige intelligentie, wat nu in stroomversnelling zit (ook wel disruptie genoemd), binnen het onderwijs en dat in de interactie met de docent. Dit is dan ook geen taak van de IT afdeling maar van de HR afdeling. Het staat staat ook bekend als augmentiseren.


Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Als er voldoende urgentie is over de problematiek en er gezamenlijk een noodzakelijke commitment is aan een Strategisch HR Plan, dan ligt daarin een kans van slagen.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Nieuw beleid binnen nieuwe omstandigheden in samenleving en economie, disruptie of verstoring van bestaande werkwijzen/modellen, vraagt om ander/nieuw leiderschap. De vraag is of ieder bestuur/iedere leidinggevende bij die transitie past met persoonlijke kennis, kunde en kwaliteiten.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Daaraan wordt veel aandacht besteed en kan voor betrokkenen dan ook voldoende duidelijk zijn.