Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Amsterdam
Datum 16 juni 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Maak het geen wet, maar een handreiking. Laat de regie bij de eigen schoolorganisatie. OCW is niet de partij die eigen arbeidswetgeving zou moeten invoeren.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Wij verwachten niet dat onze schoolorganisatie rondom arbeidsvoorwaarden kan voldoen aan deze wettelijke eisen. Vanwege werkdruk, tekorten en tijdelijk beschikbare middelen is juist flexibiliteit nodig. Het vraagt creativiteit en maatwerk. Een minimale werktijdfactor van 0,8 is niet haalbaar en gaat ten koste van onze flexibiliteit. Ook houdt de wet geen rekening met het feit dat er binnen het onderwijs verschillende categorieën van personeel werkzaam zijn, denk aan OOP en OP.
Voor wat betreft het hebben van een SPP kunnen we wel voldoen.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Een voorstel om het wetsvoorstel om te zetten in een handreiking. Mogelijk is dit hele wetsvoorstel overbodig, gezien vele besturen al met SPP bezig zijn.
Dit wetsvoorstel lost geen lerarentekort op en nodigt niet uit om parttimers deel te laten nemen aan de onderwijsarbeidsmarkt.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Het is duidelijk, maar het is wetgeving gericht op bedrijfsvoering i.p.v. sturen op onderwijs.
We hebben geen zicht op de administratieve last die de uitvoering van de wet met zich meebrengt.