Wetsvoorstel strategisch personeelsbeleid

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Utrecht
Datum 10 mei 2023

Vraag1

Welke suggesties heeft u om het wetsvoorstel te verbeteren?
Ik vind het wetsvoorstel overbodig. Voor grote schoolbesturen is dit niet nodig, die hebben al lang een strategisch personeelsbeleid gekoppeld aan het strategisch beleid en zij kunnen ook makkelijker aan de voorwaarden van de mogelijk wet voldoen. Voor kleinere schoolbesturen en 1-pitters is dit een probleem, ze hebben weinig HR kracht om een goed beleid te maken en ze lopen veel risico als ze aan deze voorwaarden moeten voldoen. Goede structurele bekostiging zou meer helpen dan dit soort wetten. Zolang tijdelijke bekostiging hoogtij viert zijn de risico’s voor kleine besturen en 1 pitters veel te groot.

Vraag2

Denkt u dat er in uw schoolorganisatie voldaan kan worden aan deze wettelijke eisen? Waarom wel of niet?
Ik werk als adviseur mens en organisatie bij de sectorraad gespecialiseerd onderwijs en leid daar het HR netwerk. Ik zie daar dat grote besturen al lang aan de wettelijke eisen die jullie nu willen invoeren kunnen voldoen, maar de 1 pitters en kleine besturen kunnen dit niet. Zij kunnen het financiële risico niet lopen om 80% in vaste dienst te nemen terwijl een deel van de bekostiging niet structureel is. Grote besturen kunnen hier veel beter op anticiperen. Zij zorgen al dat ze een goede personeelsplanning hebben die 4 jaar vooruit kijkt en zij hebben strategisch personeelsbeleid gekoppeld aan hij strategische plan.

Vraag3

Heeft u andere kansrijke voorstellen/suggesties/ideeën, aanvullend op deze wet- en regelgeving die er toe leiden dat alle besturen goed strategisch personeelsbeleid voeren?
Vertrouwen in de mensen uit de praktijk. Vertrouwen in de leraar, de directeuren, de staf en de besturen. Het vertrouwen hebben dat de mensen die in de sector werken intrinsiek gemotiveerd zijn om het goede te doen. Ben trots op de sector zodat ze weer rechtop gaan lopen en de maatschappij ook weer vertrouwen krijgt in de mensen die zorgen dat de kinderen in Nederland goed opgeleid worden. Hou op met alle de negatieve verhalen. Laten we door middel van ons vertrouwen uit te spreken over de branch mensen weer uit dagen om in de sector te komen werken. Laat de sector weer trots worden op zichzelf en daardoor iets uit te stralen waardoor er weer waardering komt. Het vertrouwen in de sector is te paard de deur uitgevlogen door alsmaar negatief te doen over de sector, dat vertrouwen komt helaas te voet weer terug. Dat heeft tijd nodig en geen wetten die niets toevoegen.

Vraag4

In hoeverre vindt u het voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel betekent op het niveau van de rechtspersoon die de school in stand houdt (bevoegd gezag) en de school?
Ik heb alleen maar gereageerd op basis van de rechtspersoon.