Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Meppel
|
Datum
|
9 december 2020
|
Vraag1
Wilt u reageren op de Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking? Dan kunt uw hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een bericht achter te laten of door een document te uploaden.
Wensen tot aanpassing van subsidieregeling coöperatieve energieopwekking op basis van inzichten uit werkveld van netbeheerders.
Gewenste aanpassing:
De subsidieregeling ook beschikbaar maken voor lokaal geproduceerde duurzame moleculen, in het specifiek groen gas uit reststromen.
Met het oog op de warmtetransitie, waarvan de transitievisie warmte en de wijkuitvoeringsplannen een onderdeel zijn, komen woningeigenaren in het buitengebied voor een grote uitdaging te staan. De woningvoorraad in het buitengebied bestaat voor het merendeel uit matig geïsoleerde vrijstaande woningen, daardoor hebben deze woningen een relatief hoge warmtevraag. Deze woningen in het buitengebied zijn voor het grote merendeel in particuliere bezit maar hebben een relatief lage waarde, waardoor verduurzamende investeringen een aanzienlijk deel van de totale woningwaarde bedragen.
Door een combinatie van na-isoleren, hybride warmtepompen en hernieuwbare gassen (groen gas) kunnen ook deze woningen worden verduurzaamd tegen een beperkte investering. Groen gas zou hierin een transitiebrandstof kunnen zijn in de periode 2020 tot 2050.
Rekening houdend met de congestie problematiek op het elektriciteitsnet, kunnen sommige hernieuwbare energieprojecten niet doorgaan of lopen deze vertraging op bij de realisatie. Het bieden van een alternatieve manier om lokaal hernieuwbare energie te produceren creëert nieuwe kansen in regio’s met capaciteitsschaarste. Op deze wijze kunnen ook deze mensen toch meedoen aan de energietransitie.
In het klimaatakkoord wordt gesproken van 2 miljard kuub groen gas productie, afgelopen jaar (2019) was de productie slechts 144 miljoen kuub. Rekening houdend met de realisatietijd van nieuwe installaties moeten hier nog flinke stappen worden gezet. Door deze subsidieregeling ook beschikbaar te maken voor de productie van lokaal en hernieuwbaar groen gas middels vergisting kunnen twee uitdagingen in de energietransitie bij elkaar worden gebracht (verduurzamen gebouwde omgeving en lokaal duurzame energie produceren).
Voor het draagvlak van productie-installaties is de mogelijkheid tot lokale participatie van wezenlijk belang, de subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking kan hierin een belangrijk instrument zijn. Aanvullend hierop zou mogelijk ook een deel van de GVO's direct lokaal kunnen worden benut zodat het energieverbruik ook daadwerkelijk wordt verduurzaamd.
Netwerkbedrijf RENDO.