Subsidieregeling procesondersteuning voor opschaling renovatieprojecten
Reactie
Naam
|
TKI Urban Energy (Dhr. GGC Mulder)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
7 juni 2023
|
Vraag1
Wat vindt u van de Subsidieregeling procesondersteuning voor opschaling renovatieprojecten (SPOR)?
In de regelingtekst wordt gerefereerd aan de contingentenaanpak (in het document verkeerd gespeld als contigent). In de regeling wordt deze teruggebracht naar een typologie: een aantal uiterlijke kenmerken van de woning (bouwjaar, type en oppervlak) + waar vergelijkbare verduurzamingsmaatregelen kunnen worden toegepast (minimaal één).
De crux zit in "waar vergelijkbare verduurzamingsmaatregelen kunnen worden toegepast". Hier worden vervolgens geen voorwaarden aan gesteld. Dit is wel nodig om ervoor te zorgen dat de SPOR bijdraagt aan het ontstaan van efficiënte, geoptimaliseerde verbouwstromen.
De procesondersteuning zou ervoor moeten zorgen dat eigenaren die dezelfde wens hebben én woning die voor de uitvoering van de gekozen maatregelen inderdaad gelijk genoeg is om in een geoptimaliseerd proces te verduurzamen in een cluster terecht komen. Wat 'gelijk genoeg' is, is dan afhankelijk van de gekozen combinatie van maatregelen. Voor enkele/losse maatregelen is dit relatief eenvoudig: eenzelfde spouw, kruipruimte of kozijnen. Voor een maatregelenpakket, kan dit best specifiek zijn. Juist daar is een procesondersteuningsregeling belangrijk, hoe zorg je dat je de benodigde informatie over de woning en wensen boven tafel krijgt, én die eigenaren op één lijn krijgt voor dezelfde aanpak en het moment van uitvoering?
Om de regeling hierop te richten stel ik de volgende drie aanpassingen voor in de bijlage.
Bijlage